O carte pe zi: ”Ghidul leneșului”, de Tom Hodgkinson
”Ei bine, când mă gândesc la oameni sănătoși, înțelepți și bogați, văd printre ei artiști, scriitori, muzicieni și întreprinzători. Se știe prea bine că nimeni din categoriile enumerate nu se scoală cu noaptea în cap (…).
Nu, cei care se scoală devreme nu sunt sănătoși, bogați și deștepți. Ei sunt deseori bolnăvicioși, săraci și proști. Ei îi slujesc pe cei care se scoală târziu. Dacă nu mă credeți, uitați-vă la fețele trase, disperate ale celor care călătoresc cu metroul în metropolele marilor națiuni industrializate. – Londra, Tokyo, New York – între orele 8 și 9. Sunt sănătoși? Bineînțeles că nu. Bogați? Nici vorbă, altfel nu s-ar afla în metrou la o asemenea oră. În realitate, lucrătorii cei mai prost plătiți manifestă tendința de a fi cei care călătoresc cel mai devreme. Deștepți? Cum să fie, dacă preferă să facă naveta în felul acela?
Dacă vreți sănătate, bogăție și fericire, primul pas este să aruncați pe fereastră ceasul deșteptător”
Astăzi vă propunem să vă opriți pentru câteva momente asupra cărții “Ghidul leneșului. Mic tratat pentru leneși rafinați” de Tom Hodgkinson, care vă prezintă 24 de povești ce apără “plăcerile leneșe” ale vieții noastre!
Cartea nu este nici pe departe un simplu “studiu de caz” al lenei, cu exemple ştiinţifice şi mai ales medicale, ci mai curînd un ghid al persoanelor leneşe care doresc să transforme comoditatea într-un stil de viată şi să ridice lenea la rang de virtute şi chiar artă.
Sper că intuiți deja existența unei doze considerabile de umor presărat cu sarcasm, această carte propunându-și să preamărească lenevia și să declanșeze un atac împotriva culturii muncii din lumea occidentală. O societate modernă care i-a înrobit, demoralizat și deprimat pe atât de mulți dintre noi.
Autorul nu ne încurajează pur și simplu să renunțați la stilul vostru de viață și să îmbrățisați lenevia, ci oferă soluții și argumente prin diverse pasaje din filozofie, literatură, poezie și istorie. Astfel, vă veți întâlni cu vorbele înțelepte ale lui Oscar Wilde, Jerome K. Jerome, G.K. Chesterton și mulți alții
Titlul ales are ceva seducător, Cartea are un tonus optimist și pare mai curând o parodie a cărţilor de gen marketing, cum să nu fii harnic, util, să nu conduci bine o organizaţie şi în general să n-o conduci deloc, să nu cucereşti nu ştiu ce pieţe. Este o carte care pledează înainte de toate pentru un somn pe săturate, cu rol regenerator şi creativ. Ghidul leneşului nu e o carte pentru leneşii autentici, pentru cei care nu vor să facă nimic, ci după cum se vede şi din subtitlu, trimite spre leneşii rafinaţi, respectiv spre pentru fiinţele creatoare, care pot face lucruri mai bune decât un simplu om activ, păstrându-şi în acelaşi timp un anume ritm de viaţă necesar trupului. De pildă pescuitul reprezintă o modalitate superbă de a nu face nimic, legitimizează lenea şi e recomandabil visătorilor şi poeţilor.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene