O carte pe zi: ”Cartea neagră”, de Orhan Pamuk
”Nici unul dintre noi nu este el însuși, a spus Galip în șoaptă, de parcă i-ar fi dezvăluit o taină. Nici unul dintre noi nu poate să fie el însuși. Nu ai niciodată bănuiala că toți te iau drept altcineva? Chiar ești convins că ești tu însuți? Iar dacă ești convins, ești sigur de identitatea acelei persoane cu privire la care ești convins că ești tu? Ce vor oamenii aceștia? Oare persoana pe care o caută nu este, de fapt, străinul de ale cărui necazuri să se-ntristeze, a cărui melancolie să-i umple de melancolie, ale cărui povești să-l înduioșeze pe telespectatorul britanic care se uită la televizor după cină?”
Orhan Pamuk (n.1952) este cel mai cunoscut si, totodata, cel mai controversat scriitor turc contemporan, asumat de intreaga Europa ca una dintre cele mai valoroase si mai originale voci ale ultimilor ani, operele sale fiind traduse in peste 40 de limbi si publicate in peste 100 de tari.
Multe carti i-au adus premii, printre care si premiul Nobel ca o rasplata pentru talentul de a darui oamenilor bucuria de a citi literatura de calitate.
“Cartea neagra” este un roman arabesc compus din povesti ireale, vise, amintiri si umor absurd.
Galip, un avocat din Istanbul, descopera intr-o dimineata ca sotia lui a disparut si se convinge ca l-a parasit pentru primul ei sot, Celal, un jurnalist de succes. Galip porneste in cautarea lui Celal, insa, bizar, jurnalistul a disparut si el. Pentru a da de urma celor doi, Galip se afunda tot mai mult in viata, scrierile si identitatea lui Celal. Descopera lucruri noi despre propriul trecut, al lui Celal si al sotiei sale, aflind de existenta unei grupari de admiratori fanatici ai lui Celal. Acesta din urma este cunoscut ca un iubitor de coduri si jocuri de cuvinte, iar cititorii cauta mesaje secrete in articolele sale. In fascinatia lui, Galip pare sa piarda tot mai mult notiunea propriei identitati, iar cititorul nu mai poate distinge clar intre amintirile lui Celal si inventiile lui Galip despre el. Cartea neagra abunda in intrigi detectiviste, istorisiri ezoterice si conspiratii radicale. Aproape orice obiect devine un indiciu sau o enigma ce se cere solutionata, de la fotografiile din ziare la imaginile de pe panourile publicitare.
Chintesența acestei cărți gravitează în jurul ideii de definire a propriului sine. Cine suntem noi cu adevărat, suntem chiar noi? Ce înseamnă a fi tu însuți, cum poți fi sigur că ești tu însuți și nu o cu totul altă persoană? Cam astfel de întrebări se desprind din Cartea Neagră a lui Pamuk.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene