O carte pe zi: “Călătoria unui sceptic în jurul lumii”, de Aldous Huxley
”În Occident, noi admirăm un om care postește cu scopul de a sparge vreun record Mondial sau ca să câștige vreun pariuș îi înțelegm motivele și reușim să empatizăm. Dar omul care merge în pustiu timp de patruzeci de zile, omul care postește pentru binele sufletului său, a devenit de neînțeles pentru noi. Îl privim cu suspiciune și nu, așa cum ar fi făcut înaintașii noștri, cu respect. Departe de a-l venera, credem că ar trebui să fie trimis la ospiciu”
”Pentru majoritatea bărbaților și femeilor, negarea valorilor este ceva oribil; dar falsificarea lor, în așa fel încât să se potrivească prejudecăților democratice, este ceva plăcut și măgulitor. Ipoteza democratică în forma ei extremă și cea mai populară este aceea că toți oamenii sunt egali și că eu sunt la fel de bun ca tine. Este atât de vizibil neadevărat, încât un întreg sistem de înșelătorie dintre cele mai elaborate a trebuit să fie inventat pentru a-l face credibil în fața unui om întreg la minte. Nicăieri altundeva acest sistem de înșelătorie nu a cunoscut o atare perfecțiune precum în America.”
Nu ai ajuns anul aceasta în India, Myanmar, Japonia, China sau America? Nu-i nimic, îţi povesteste Aldous Huxley despre ele în ”Călătoria unui sceptic în jurul lumii”. Tradiţiile Caşmirului, arhitectura mongolă, istoria artei indiene, avantajele capitalismului şi obiceiurile stranii au fost expuse cu mult umor şi erudiţie de scriitor.
• Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene