Mopediști penali, pericole publice pe șoselele din județul Vaslui

Condusul mopedului nu e chiar o joacă de copii şi tocmai pentru a preveni ca oricine să circule pe drumurile publice fără a avea un minim de cunoştinţe atestat prin examen, legiuitorul a instituit, prin noul Cod Rutier, obligativitatea obţinerii permisului pentru această categorie de vehicule. Regula pare însă să nu-i fi conştientizat pe mulţi dintre cei care aleg motoscuterul ca mijloc de deplasare. Mai mult, unii se aventurează trafic, deşi au o alcoolemie care i-ar produce necazuri şi unui şofer în toată regula. Așa se face, ca în ultimele zile, polițiștii de la circulație au identificat în trafic mai multe persoane care se deplasau cu vehicule pe drumurile publice fără a respecta prevederile legale în vigoare.

Polițiști din cadrul Poliției orașului Negrești l-au depistat pe D. Vasile, în vârstă de 56 ani, din comuna Oniceni, județul Neamț, în timp ce conducea un moped pe raza satul Armășeni, comuna Băcești, deși nu deține permis de conducere. Mai mult, în urma testării efectuate cu aparatul alcooltest a fost obținută valoarea de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii i-au adus la cunoștință faptul că este necesară recoltarea de probe biologice, însă D. Vasile a refuzat.

Pe numele acestuia polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere și refuz de la prelevarea de mostre biologice.

Pe numele lui S. Narcis, de 17 ani, din comuna Dumești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Negrești au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Acesta a fost depistat pe D.N. 15 D, pe raza comunei de domiciliu, în timp ce conducea un moped, deși nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege.

De asemenea, polițiști din cadrul Biroului Rutier Huşi l-au identificat în trafic pe  T. Alin, de 20 ani, din municipiul Huşi, care se deplasa pe D.N 24 B, din direcția Huși către Vaslui, cu un moped fără a avea montată plăcuță cu număr de înmatriculare.  Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că tânărul nu deține permis de conducere corespunzător acestei categorii de vehicule.

Pe numele lui T. Alin a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul neînmatriculat și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărui permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv.

În conformitate cu noile modificări la O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, mopedele sunt considerate autovehicule, fapt pentru care pentru a le conduce pe drumurile, conducătorii acestora trebuie să posede permis de conducere corespunzător. Pentru mopede se eliberează permis de conducere din categoria AM, vârsta minimă pentru obținerea acestuia fiind 16 ani. Permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.