La 9 ani, Sidonia Mihaela Hurdubaia duce mai departe tradiţia cântecului popular moldovenesc

Nu a împlinit încă 9 ani, dar poartă cu mândrie opincile şi catrinţa, păşeşte apăsat pe scenă şi cântă cu convingere “Hora strămoşească”. Sidonia Mihaela Hurdubaia este din Negreşti, este îndrăgostită de muzica populară şi duce mai departe tradiţia cântecului popular moldovenesc.  A moştenit dragostea pentru muzica populară de la mama sa, care “cântă prin casă”, dar visează să calce pe urmele celor care au devenit repere ale muzicii populare româneşti. Şi are toate şansele ca visul să i se împlinească. Deşi a început cu doar doi ani în urmă  să urmeze cursuri cu un profesor, a cucerit deja  mai multe premii importante.

“Am început să cânt  mai întîi cursuri de muzică cu domnul Marcel Iorga. După două luni, acesta a plecat de la şcoala unde eram eu.  În februarie, după o audiţie, am fost primită la clasa domnului profesor Adrian Călin, de la Palatul Copiilor. Toate premiile pe care le-am obţinut până acum, lui i le datorez”, spune Sidonia. Iar premiile nu sunt deloc puţine. Astfel, dacă în 2014 câştiga o menţiune şi un premiu special la Festivalul Internaţional “Constelaţia Necunoscută”, în 2015 o menţiune o menţiune, la acelaşi concurs şi locul II la Festivalul-concurs naţional de muzică uşoară şi popular ,,Comoara Moldovei” Bârlad, în 2016, micuţa a cucerit premii la toate concursurile la care a participat: un premiu special şi o menţiune la Festivalul “Cântec drag din plai străbun”, desfăşurat în aprilie la Bârlad, locul I la Festivalul “Soul music Art” Bârlad, din luna mai,  locul I la Festivalul –concurs “Ritmuri pe portativ”, de la Vaslui, locul I la Festivalul interjudeţean “Pe-o gură de rai”, de la Focşani, locul II la Festivalul “Muguri de tezaur”, de la Zăpodeni, Premiul III la “Festivalul Tinereţii” Mamaia 2016, Premiul I la Festivalul pentru copii şi adolescenţi “Star Melody”, desfăşurat în luna septembrie la Bucureşti. Tot în luna septembrie, Sidonia a  obţinut locul II  la  Festivalul “Dor de Cântec Românesc”, de la Buzău. Luna octombrie, i-a adus micii artiste Trofeul “Smiley Day” la Festivalul “Ziua Zâmbetului de copil”, de la Piatra Neamţ, dar şi premiul al II-lea la Festivalul Internaţional “Maimuţa de aur”, desfăşurat pe 22 octombrie la Bucureşti.

Acum se pregăteşte pentru alte două concursuri importante, care vor avea loc în luna noiembrie:  “Comoara Moldovei”, de la Bârlad şi “Folcloru-i din străbuni”, de la Bacău, dar şi pentru Concursul naţional de matematică Lumina Math, pentru că, aflam noi, fetiţa este şi o elevă  sârguincioasă.

De două ori pe săptămână, se urcă în autobuz pentru a veni la Vaslui, la Cercul de etnografie şi folclor de la Palatul Copiilor, coordonat de prof. Adrian Călin, unde este ajutată şi îndrumată să îşi urmeze visul.

„Visul meu este să ajung o interpretă de muzică populară cunoscută în toată ţara. Imi place Mihaela Gurău, Ion Palade, Ionică Moroşanu, dar şi doamna Mioara Velicu, pe care am cunoscut-o la un concurs”, mărturiseşte  Sidonia Mihaela Hurdubaia.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.