Tablourile unei vasluience, regăsite în sute de muzee din lume

Alexandra Nechita, artist plastic şi sculptor – cunoscută ca “micuţa Picasso”, s-a născut la 27 august 1985, la Vaslui. A început să deseneze la vârsta de doi ani, iar la şapte ani deja picta pe pânză, în ulei şi acrilic. Plecată din ţară când avea mai puţin de doi ani, s-a stabilit, împreună cu părinţii, în SUA. Prima ei expoziţie a fost “one-woman show” şi a avut loc într-o sală special amenajată a Bibliotecii Municipale din Los Angeles, când avea opt ani, conform site-ului www.alexandranechita.com.

Talentul Alexandrei a fost remarcat de un colecţionar, apoi a devenit cunoscută, lucrările ei fiind asemănate de criticii de artă cu cele ale celebrului Pablo Picasso, iar curând presa americană i-a atribuit numele “micuţa Picasso”. Publicul venea să vadă picturile ei uimitoare, în stil neo-cubist. A atras atenţia mass media, care a început să vorbească admirativ despre copilul fenomen – o artistă tânără care stăpânea desenul şi culorile, care şi-a creat limbajul vizual propriu, într-o manieră unică, lirică, figurativă şi abstractă.

De atunci, lucrările ei şi-au dezvoltat personalitatea artistică, sunt multe mai sofisticate şi pe deplin integrate în nuanţele şi aspectele vieţii. A avut expoziţii în toată lumea şi continuă să creeze şi să-şi dezvolte talentul în diferite direcţii ale artei.

Lucrările Alexandrei sunt inspirate din viaţă, din ceea ce trăieşte şi gândeşte. Evoluţia ei ca artist a venit firesc, pentru că felul de a gândi, de a percepe realitatea, s-a schimbat pe măsură ce anii au trecut. Estetica picturilor, valoarea şi sensul pe care le dă formelor, liniilor, culorilor s-au maturizat odată cu ea.

Picturile ei sunt deseori mari, dovedind o atenţie deosebită acordată culorilor şi spaţiului, în timp ce transmit mesaje puternice politice, de obicei legate de pace şi libertatea universală. ‘Pictura reprezintă pentru mine un mod de comunicare a sentimentelor mele interioare. Prin pictură am o voce şi pot schimba’, declara Alexandra, potrivit site-ului www.artnet.com.

Artista a absolvit UCLA în 2008, cu o diplomă în Arte frumoase.

Alexandra Nechita a devenit un factor activ în promovarea artelor ca mod de comunicare, sprijină arta în şcoli ca instrument de exprimare şi comunicare. Este dedicată eforturilor şi iniţiativelor menite să sporească oportunitatea rezolvării paşnice a conflictelor şi de a înlătura forţa, violenţa în societatea noastră, militând pentru pace, caritate, acte umanitare, precizează site-ul www.alexandranechita.com.

Ea nu doar pictează, ci şi sculptează. Lucrările Alexandrei ei au fost expuse în Los Angeles, Chicago, Dallas, Philadelphia, Washington şi New York. În 2017, timp de o lună, au fost expuse opt sculpturi ale sale şi în Bucureşti, în faţa Ateneului Român, sub numele “Grădina cu sculpturi”.

“Am creat în România cu o energie foarte bună şi cu multă emoţie. E o experienţă nouă din multe puncte de vedere. Este prima oară când expun un ansamblu de sculpturi în ţară, unde sunt cunoscută mai degrabă ca pictoriţă. Sunt primele realizate chiar aici, cu materiale locale şi – lucrul care mă bucură cel mai tare – sunt accesibile publicului, într-un spaţiu mai puţin convenţional, care încurajează interacţiunea. Visam de mult să creez în România şi să expun pentru publicul de aici. (…) Sunt lucrări la care are acces oricine: le poţi vedea, te poţi apropia, le poţi atinge. De aceea, îmi doresc ca toţi cei care au ocazia să facă asta, să se conecteze cu lucrările, să le interpreteze şi să le simtă în felul propriu. În fiecare dintre noi există o conversaţie permanentă între realitate şi fantezie. E tema care se reflectă cel mai puternic în acest ansamblu de lucrări, dar care nu îngrădeşte nicio altă viziune”, declara artista, potrivit site-ului arcub.ro.

Tablourile Alexandrei Nechita se regăsesc în sute de muzee din lume, de la colecţia de artă a Vaticanului, până la colecţii particulare deţinute de celebrităţi precum David Letterman, Whoopi Goldberg sau Calvin Klein. Pe parcursul anilor, Alexandra Nechita şi-a dezvoltat limbajul vizual aparte în numeroase picturi şi sculpturi din bronz, sticlă şi metal. AGERPRES/(Documentare – Marina Bădulescu)