Incendiu la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț: 10 morți, alte 7 persoane în stare critică / Tătaru a ajuns la fața locului

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. Pacienții internați pe secție erau bolnavi Covid-19. Până la ora 20.35, erau confirmați 10 pacienți morți, iar alte șapte persoane, inclusiv medicul de gardă, în stare critică. Răniții sunt transferați la Iași.

UPDATE 22.00 Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, a ajuns la Piatra Neamț acum. În această noapte va merge și la Iași, unde vor fi transferați răniții

UPDATE 21.43 Medicul rănit în incendiu va fi transferat la Spitalul Floreasca din București, cu un avion militar
 
UPDATE 21.38 Parchetul General preia ancheta în cazul incendiului de la Piatra Neamț
 
UPDATE 21.34 Celulă de criză la MAI. Participă și premierul Orban
 
UPDATE 21.25 Medicul de gardă, care a suferit arsuri grave, va fi transferat la Spitalul Floreasca din Capitală

UPDATE 20.58 Bilanț victime:

  • 10 persoane decedate,piatra nea
  • 7 în stare critică, printre care și medicul de gardă.

Persoanele rănite urmează să fie transportate la Iaşi

Potrivit coordonatorului UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, şapte persoane care au fost afectate de incendiul izbucnit la Spitalul Judeţean Neamţ vor fi transferate la două spitale din Iaşi. Conform acesteia, spre spitalul din Piatra Neamţ au plecat două autospeciale transport victime multiple şi două autospeciale de terapie intensivă. În pregătire se mai află o autospecială de terapie intensivă mobilă şi una de transport victime multiple.

„Aducem deocamdată şapte pacienţi, din care unul care a suferit arsuri şi şase care au Covid-19”, a informat Diana Cimpoeşu, citată de Agerpres.

UPDATE 20.35 Numărul deceselor a ajuns la zece
 
„Zece persoane au fost declarate decedate, iar şapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Irina Popa.
 

UPDATE 20.22 Ministrul Nelu Tătaru a oferit detalii într-o intervenție la postul Digi24: Opt morți / Cauza incendiului – posibil scurtcircuit

  • „Un incendiu într-un salon ATI, salon cu pacienți infectați SARS-CoV-2, intubați. În urma acestui incendiu, avem și opt decese.
  • Medicul de gardă din secția de Terapie Intensivă are arsuri – după ultima evaluare făcută de medicul plastician – pe 40% din suprafața corpului, dintre care 15-20% arsuri de gradul IV pe membre.
  • Un salon alăturat evacuat, alți opt pacienți care vor fi transferați către Spitalul din Iași, iar cei doi pacienți cu arsuri, medicul și încă un pacient, vor fi transferați către secțiile de chirurgie plastică și reparatorie din Iași.
  • Cei opt pacienți din salonul alăturat nu au suferit din cauza incendiului, vor fi transferați către spitalul modular din Lețcani de la Iași.
  • Despre cauza incendiului, cei de la ISU Neamț prognozează, ca primă evaluare, un scurtcircuit.”

UPDATE 20.17 Ministrul sănătății Nelu Tătaru se duce la Piatra Neamț

„Ministrul Sănătății, Nelu Tataru, se va deplasa în această seară la Piatra Neamț pentru evaluarea situatiei. Din informatiile pe care le detinem pana în prezent, un pacient cu arsuri (medicul) va fi transferat la Spitalul Judetan din Iași. Alti pacienti cu COVID 19 vor fi transferați la Letcani”, anunță Ministerul Sănătății.
UPDATE 20.00 Potrivit presei locale, care citează un comunicat al conducerii Spitalului, este vorba despre 16 pacienți din două saloane afectați, șapte decedați și un al optulea în stare critică:
„Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment, șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale. Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.
Conform site-ului zch.ro, medicul de gardă, dr. Cătălin Denciu, a încercat să evacueze pacienți și are arsuri de 80% pe suprafața corpului.
 
UPDATE 19.50 Potrivit ISU Neamț, incendiul s-a soldat cu cel puțin șapte decese, iar alte două persoane sunt în stare foarte gravă.
UPDATE 19.46 Șapte persoane decedate. Se pare că toți erau pacienți infectați cu SARS-CoV-2.
 

Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, a declarat pentru Mediafax că până în acest moment, șapte persoane sunt decedate, dintre pacienții surprinși de incendiu în Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț.

„Șapte persoane sunt decedate ca urmare a incendiului produs la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Incendiul este lichidat, nu au fost afectate și alte secții. Se pare că erau persoane cu COVID-19”, a spus Popa.

Incendiul a izbucnit la Secția ATI Covid a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Din primele informații, sunt cel puțin opt persoane internate în prezent pe secția ATI.

„Incendiul este în procedură de evaluare și lichidare. Sunt acolo toate echipele de la ISU Neamț (…) Nu se poate intra acolo sus”, a declarat pentru Mediafax prefectul județului Neamț, George Neamț.

La locul incendiului se deplasează 23 de subofițeri cu mai multe autoutilitare.