Profil de candidat-Iulian Mihail Bîca, candidat PNL la Senat: ”Problemele cetăţenilor sunt, de fapt, ale celor care îi reprezintă!”

Iulian Mihail Bîca – candidat la Senat

Data și locul nașterii: 06 iunie 1961, Bârlad, județul Vaslui.

Starea civilă: căsătorit, 2 copii:

 • Andrei-Florin, 32 ani;
 • Alexandru-George, 29 ani.

Studii:

 • Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu, 4 ani, specializarea Managementul Organizației;
 • Școala Militară de Ofițeri Activi de Artilerie “Ioan Vodă” Sibiu, 3 ani, ofițer de artilerie;
 • Liceul militar “Ștefan cel Mare” Câmpulung-Moldovenesc;
 • Cursuri de specializare pe linia de comandă cu durata de câte 6 luni;
 • Curs pentru cadrele tehnice cu atribuţii de P.S.I.;
 • Cursuri: unit manager, basic, recrutare și selecție, educație financiară.

Activitate profesională:

 • 2019 – 2020: consilier Primarul municipiului Bârlad.
 • 2017 – 2018: director D.A.P.P.C. Bârlad;
 • 2016 – 2017: consilier local Consiliul Local Municipal Bârlad, din partea P.N.L.;
 • 2014: director sucursala Vaslui S.C. Groupama Asigurări S.A.;
 • 2007 – 2008: trainer pensii private;
 • 2006 – 2008: unit manager I.N.G. Asigurări de Viaţă S.A.;
 • 1999 – 2002: specialist cadastru;
 • 1991 – 1993: vicepreşedinte Consiliul de Administraţia S.C. Moldostar S.A.;
 • 1983 – 2004: funcţii de comandă/conducere în Ministerul Apărării Naţionale;

Activitate politică:

 • din 2011: membru P.N.L.;
 • din 2016: membru în Biroul Politic al Organizaţiei municipale Bârlad;
 • 2016 – 2017: consilier local Consiliul Local Municipal Bârlad;
 • director de campanie (Organizaţia municipală Bârlad) la alegerile locale din septembrie 2020.

Reporter: Cine este omul Iulian Mihail Bîca

Iulian Mihail Bîca: Consider că sunt un om realist.

Cea mai mare comoară a unui om este familia. Sunt căsătorit şi am doi băieţi. Datorită profesiei, în cea mai mare parte a timpului, copiii au fost crescuţi de soţie, care a suplinit o parte din îndatoririle pe care le-am avut eu ca tată. Am fost, şi încă mai sunt, chiar dacă doar în rezervă, un ofiţer de artilerie dedicat, care şi-a iubit meseria, obţinând rezultate deosebite la nivel naţional. Din acest motiv, activitatea profesională a ocupat o bună parte din timpul pe care trebuia să-l acord familiei.

Munca nu se termină odată cu programul instituţiei. Îmi place să aprofundez ceea ce ţine de activitatea pe care o desfăşor. Sunt autodidact şi, pe lângă şcolile şi cursurile pe care le-am urmat, mi-a plăcut să învăţ şi singur. Fac asta în mod firesc, cu plăcere.

În administraţie am învăţat un lucru: problemele cetăţenilor sunt, de fapt, ale celor care îi reprezintă! Iar în ultimii ani am aflat multe din aceste probleme. Ele pot fi rezolvate doar prin activitate parlamentară.

Reporter: Care sunt realizările cu care vă mândriţi pe plan profesional?

Iulian Mihail Bîca: Cariera mea profesională s-a conturat în munca de ofițer activ în cadrul Ministerului Apărării Naționale, meserie pe care mi-am dorit-o încă din copilărie și pe care am desfășurat-o cu cinste până la trecerea în rezervă. Aşa cum am spus, ca ofiţer de artilerie, am obţinut rezultate deosebite la nivel naţional.

Specializarea desăvârșită din armată, dobândită prin pregătire continuă, disciplină și muncă, m-au ajutat, după trecerea în rezervă, să activez atât în mediul privat, cât și în administrația publică locală. În viaţa civilă am lucrat în domenii diferite, de foarte multe ori pornind de la zero, specializarea mea iniţială neavând corespondent. Am învăţat dorind să arăt că pot şi vreau să practic meseriile pentru care am aplicat. Mergeam la muncă, de cele mai multe ori peste opt ore pe zi, iar acasă, după puţină odihnă, studiam. Am avut şansa unor angajatori care m-au motivat să evoluez.

Cea mai mare parte a activităţii mele este legată de municipiul Bârlad şi de județul Vaslui. Locuri de care sunt mândru. Locuri pe care le respect. Locuri în care, din punct de vedere profesional, am învăţat că succesul, în mare parte, stă în dorinţa de a învinge.

Îmi doresc din tot sufletul să mă ridic la nivelul aşteptărilor oamenilor, să nu dezamăgesc.

Reporter: Când şi de ce aţi intrat în politică?

Iulian Mihail Bîca:  Datorită profesiei de bază, activitatea politică a început după trecerea în rezervă.

Am devenit simpatizant al Partidul Naţional Liberal  în anul 2009 şi membru al partidului, în anul 2011.

Sunt la vârsta la care pot şi trebuie să întorc societăţii ceea ce aceasta mi-a dat. Să folosesc ceea ce ştiu. Să fac ceea ce este necesar. Să fac tot ce pot şi tot ce trebuie.

Pentru că şi judeţul Vaslui şi municipiul Bârlad pot avea zone de dezvoltare industrială, infrastructură, şcoli şi spitale moderne, apă şi canalizare, un aer mai curat şi, nu în ultimul rând, curăţenie.

Trebuie doar să privim spre viitor. Să nu ne mai întoarcem în trecut și să dărâmăm zidul care ne desparte de zonele dezvoltate.

Reporter: Pentru ce a-ţi milita în Parlamentul României?

Iulian Mihail Bîca: Am făcut acest pas cu deplina convingere că voi reuși, alături de colegii mei din Partidul Naţional Liberal, să contribui la elaborarea acelor legi care pot să asigure funcţionarea statului român în cadrul Uniunii Europene şi NATO – realizări semnificative, istorice, pentru modernizarea/dezvoltarea ţării noastre.

Voi milita pentru adoptarea de legi corecte şi abrogarea celor incorecte.

Pentru întărirea rolului justiţiei. Pentru egalitate în faţa legii.

Pentru că şi eu şi vasluienii dorim să trăim într-o ţară bogată, bine guvernată, cu o justiţie puternică şi stabilă şi cu o calitate a vieţii mai bună decât este în prezent.

Reporter: De ce ar trebui să vă voteze vasluienii?

Iulian Mihail Bîca: Am experienţa, cunoştinţele necesare, dar şi dorinţa de a realiza transformări în domeniul legislativ. Pot contribui la elaborarea unor legi corecte, clare, dar în acelaşi timp, înţeleg riscurile implementării, mai ales când sunt implicate mai multe părţi.

Sunt rezistent la stres şi am o putere de concentrare foarte bună.

Am deschiderea către colaborare şi nou. Am puterea să să ascult şi să înţeleg atât tinerii, cât şi persoanele de vârsta a doua şi a treia.

Sunt dispus să învăţ, să cercetez şi să mă documentez, pentru că nu întotdeauna avem dreptate. Îmi asum greşelile şi le corectez. Dar nu o voi face niciodată intenţionat sau interesat. Ceea ce voi face este ceea ce îmi va permite cadrul legal.

Şi mai ales, ştiu că, dacă voi fi ales, nu sunt ales pe viaţă.

MATERIAL DE PROPAGANDĂ ELECTORALÃ, COMANDAT DE PNL VASLUI Și REALIZAT DE SC REAL4MEDIA SRL. COD MANDATAR: 21200025.