Horă moldoveanească impresionantă la Festivalul Iei, de la Huşi
Peste 500 de vasluieni, dansatori din cadrul ansamblurilor populare din tot judeţul, s-au prins astăzi, la Huşi, lîngă parcul Rodina, într-o imensă şi impresionantă horă moldovenească. Momentul a făcut parte dintr-o amplă manifestare, derulată în oraşul dintre vii pe parcursul a trei zile, intitulată generic „Festivalul iei”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Huși și Casa de Cultură “Alexandru Giugaru” Huși.
În cadrul Festivalului, pe parcursul celor trei zile s-a desfăşurat un târg al meşterilor populari, similar celui organizat la Vaslui în fiecare toamnă. Fie că vorbim de produse din ceramică sau sculpturi, de ţesături sau cusături, sau de produse artizanale realizate din diverse materiale ecologice, huşenii au putut să admire şi să achiziţioneze artă populară autentică, realizată cu migală şi talent de meşteri de pe raza judeţului, dar şi din diverse zone ale ţării. Nu au lipsit nici maeştrii în gastronomie: “Răzeşii de la Pogoneşti” şi “Soleştenii”
Sâmbătă seara, sute de localnici s-au bucurat de spectacolul oferit în cadrul Festivalului, susţinut de Fanfara de la Valea Mare şi de interpretele de muzică populară Silvia Ene şi Cosmina Adam
Ziua de duminică, ultima zi a Festivalului, a fost una specială, gândită în detaliu de organizatori. “Ne-am propus ca evenimentul să integreze şi o preselecţie a ansamblurilor de dansuri populare din judeţ. Au confirmat participarea peste 500 de dansatori, astfel încăt ne-am gândit ca, după parada costumelor populare, să încingem o horă imensă, cu toţi cei prezenţi. Au urmat recitalurile formaţiilor prezente, din rândul cărora vom selecta ansamblurile şi formaţiile care vor evolua, în august, la Festivalul internaţional de folclor “Hora din străbuni”, alături de formaţii recunoscute de dans popular din ţară şi din străinătate. Paralel cu evoluţia dansatorilor pe scenă, s-au desfăşurat ateliere de dans popular. Au acompaniat ansamblurile “Rapsodia Vasluiului” și “Trandafir de la Moldova”. Apreciez enorm efortul făcut de gazde, de coregrafii care în condiţii grele reuşesc înca sa motiveze tinerii sa se apropie de dansul popular. Am incredere ca festivalul international de folclor Hora din Strabuni va o reusita si multumita ansamblurilor din judetul Vaslui. Alaturi de colegii mei le multumesc tuturor!Dat fiind numărul mare şi reacţia pozitivă a publicului huşean, putem spune că fost o primă ediţie reuşită, care ne determină să ne gândim deja la organizarea următoarei manifestări “, ne-a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.
Foto: Mihai Agavriloaie, Anca Isabela Iacob
Minunat acst spectacol,cinste celor care l-au organizat,dar mare pacat ,in ce stare jalnica se afla Casa de cultura „Alexandru Giugaru „