(Galerie foto) De ieri, Târgul Meșterilor Populari își așteaptă vizitatorii

Începând de ieri,  Parcul Copou din Vaslui este gazdă a unei noi ediţii a Târgului Meşterilor Populari, o manifestare care promite să nu dezamăgească niciun vizitator, cu atât mai mult cu cât arta tradiţională este dublată  de  demonstrații ale meșterilor . Organizat de  Consiliul Judeţean Vaslui prin  Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, în parteneriat cu  Primăria Vaslui , târgul a reunit  artişti populari, atât din judeţ, cât şi din zone ale ţării cu tradiţii puternice: Bihor, Vâlcea, Harghita, Suceava, Neamţ, Iaşi, , Vrancea, Bistriţa Năsăud, Botoşani. Dată fiind situația pandemică actuală, spațiul destinat târgului este bine delimitat, există filtre sanitare și obligativitatea purtării măștii de către toată lumea, meșterii renunțând la acesoriul sanitar doar în timpul efectuării pozelor. 

Şirul exponatelor menite să te ducă în atmosfera satului  a fost impresionant: costume populare, accesorii, păpuşi şi obiecte decorative, obiecte de lemn, ţesături, ceramică, chimire, decoraţiuni din cele mai diverse materiale şi de cele mai originale şi diverse forme, măşti populare. Și de astă dată, membrii Asociaţiei “Casa Răzeşului” Pogoneşti au adus  în prim plan atmosfera unei familii tradiţionale, unde se ţese, se fac mături.

Nu a lipsit nici de această dată standul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, cu obiecte realizate în centrele din subordine în cadrul orelor de terapie ocupaţională pentru copii sau adulţi, dar nici asociațiile culturale din Laza și Solești.

Din lista activităţilor, de astă dată, restricțiile sanitare au făcut să lipsească atelierele și concursurile pentru,  lipsește arta tradițională a bucătăriei românești, precum și spectacolele artistice. Chiar și așa, dacă aveți ocazia, nu ratați Parcul Copou în acest sfârșit de săptâmână: aveți ce vedea, aveți ce cumpăra și, nu în ultimul rând, aveți ocazia să vorbiți cu meșterii populari, oameni tare frumoși, gata oricând să vă povestească despre istoria și tehnicile de execuție ale produselor pe care le expun. (text/foto:Mihaela Zărnescu)