[FOTO] Proiect inedit – ”O pată de culoare”, la Penitenciarul Vaslui

Timp de o săptămână, Penitenciarul Vaslui este gazda celui mai mare eveniment mural din România. Artiști din toată țară și 21 de deținuți şi-au propus să picteze o suprafață de peste 1.500 mp din zidurile închisorii şi să stabilească un nou record național în domeniu. Acţiunea face parte din proiectul ”O pată de culoare”, iniţiat de Penitenciarul Vaslui și Asociația ”Grupul de Inițiativă și Acțiune” Vaslui, scopul fiind de a schimba faţa mohorâtă şi neprimitoare a unitţii de detenţie, cu o alta, veselă şi plină de viaţă..

Astfel, pe parcursul celor şapte zile, 27 de artiști din întreaga țară, studenți ai facultăților de arte, reprezentanți ai unor instituții, voluntari, dar și 21 de deținuți, vor încerca să picteze peste 1.500 de metri pătrați din pereții Penitenciarului Vaslui, inclusiv curțile de plimbare, porțile de acces și garajul instituției.

”Evenimentul aduce arta dincolo de limitele convenționalului. Scopul proiectului este acela de a da personalitate unui spațiu obișnuit, de a transforma mediul carceral într-un loc mult mai deschis și mai prietenos, de a găsi imaginea potrivită pentru a-i determina pe privitori să-și schimbe starea de spirit. De asemenea, se dorește crearea unei legături între deținuți și actul artistic, prin interacțiunea pe care aceștia o vor avea cu artiștii participanți, ca să nu mai vorbim de unicitatea de a transforma zidurile unei închisori într-o oază de culoare, de relaxare, plină de mesaj, de înțelesuri”, a declarat Nicolae Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui,

Potrivit acestuia, proiectul “O pată de culoare” va avea un puternic impact social, reflectat atât în starea de spirit a celor aproximativ 1.000 de personae private de libertate din Penitenciar, dar şi asupra comunității locale, doritorii putând vizita Penitenciarul Vaslui în cadrul mai multor evenimente de genul “Ziua Porților Deschise” sau “Şcoala altfel”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.