Farfuria albastră ține diabetul la distanță

Prevenirea diabetului zaharat de tip II este tema Zilei Mondiale a Sănătății din acest an. În perioada 6 -10 aprilie, Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație, în colaborare cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, se alătură campaniei lansată de Organizația Mondială a Sănătății și vă oferă informații cu privire la patru elemente de bază ale unui stil de viață sănătos, prin intermediul cărora diabetul și complicațiile acestuia pot fi ținute la distanță: alimentația echilibrată, activitatea fizică, testarea periodică a glicemiei și respectarea recomandărilor medicilor.

În următoarele patru zile, pe pagina aliantaviatasanatoasa.ro/ vor fi publicate informații despre diabet, teste pentru identificarea riscului de a dezvolta această afecțiune, sugestii privind alcătuirea unui meniu zilnic echilibrat și pentru efectuarea unor exerciții fizice de intensitate moderată.

Pacienții cu diabet și familiile acestora, dar și alte persoane interesate de adoptarea unui stil de viață sănătos, sunt rugate să trimită fotografii cu meniurile zilnice, realizate după modelul farfuriei alimentare modificate de Asociația Americană de Diabet, atașată la e-mail. Fotografiile și descrierile lor, alături de numele persoanei care le-a trimis, vor fi publicate într-un album de idei originale pentru un meniu sănătos.

Sărbătorită în fiecare an pe 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății aduce în atenția publicului o problemă majoră de sănătate publică și oferă soluții preventive și suport informativ pentru schimbarea stilului de viață.

Scopurile campaniei din acest an a Organizației Mondiale a Sănătății sunt:

1. Creșterea conștientizării cu privire la incidența din ce în ce mai mare a diabetului și cu privire la consecințele acestei afecțiuni, mai ales în țările sărace și în curs de dezvoltare.
2. Identificarea și promovarea unor acțiuni specifice pentru prevenirea diabetului, pe de o parte, și pentru diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților.
3. Lansarea primului Raport Global despre Diabet, cu scopul de a mobiliza sistemele de sănătate să investească mai mult în prevenția, diagnosticul și managementul diabetului.

DESPRE DIABETUL ZAHARAT
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică netransmisibilă cauzată de incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină sau de dificultatea organismului de a folosi eficient insulina pe care pancreasul o produce. Insulina este un hormon care reglează cantitatea de zahăr din circulația sangvină, iar hiperglicemia (nivelul crescut de zahăr din sânge) care apare la persoanele care au diabet și nu primesc tratament, are efecte dramatice la nivelul vaselor mici de sânge și al nervilor.

Există mai multe tipuri de diabet:

—de tip I (cunoscut sub numele de insulino-dependent, juvenil), în care pancreasul nu secretă suficientă insulină; este o afecțiune autoimună, ale cărei cauze încă nu sunt cunoscute. Doar 10% dintre pacienții cu diabet au această formă a bolii.
—diabetul de tip II (cunoscut sub numele de non-insulino-dependent, al adultului) se datorează utilizării ineficiente a insulinei de către organism și este o consecință a stilului de viață nesănătos (sedentarism, exces ponderal). La nivel mondial, 9% dintre adulți trăiesc cu diabet, iar numărul de copii cu diabet de tip II a înregistrat o creștere fără precedent.
—diabetul de sarcină (gestațional) este o creștere a nivelurilor glicemiei în timpul sarcinii. Femeile care au această afecțiune prezintă un risc crescut de complicații și pot dezvolta diabet de tip II în viitor.
—alte forme de diabet, induse de medicamente, datorate unei defecte genetice ale pancreasului sau unor afecțiuni hormonale, etc.

Principalii factori de risc ai diabetului zaharat de tip II sunt istoricul familial, rasa, vârsta, alimentația nesănătoasă, fumatul, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arterială, dislipidemiile, diabet gestațional în antecedente sau nutriție neadecvată în timpul sarcinii.

Tratamentul diabetului este personalizat și poate include administrare de medicamente sau de insulină și adoptarea unui stil de viață sănătos. Până la 70% din cazurile de diabet de tip II ar putea fi, însă, prevenite dacă ar fi realizate schimbări comportamentale la nivelul factorilor de risc modificabili — dietă, consum de tutun, sedentarism, controlul obezității, al hipertensiunii și dislipidemiilor.

La nivel mondial, 387 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu diabet zaharat. Federația Internațională de Diabet estimează că, până în anul 2030, diabetul va deveni a 7-a cauză de mortalitate în lume, numărul persoanelor care au aceasta afecțiune ajungând la o jumatate de miliard.

În România, aproape 2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani sunt diagnosticate cu diabet. Cele mai multe cazuri de diabet de tip 2 sunt înregistrate în zona de sud (13,39%), urmat de regiunea București-Ilfov (12.79%), procente mai mici înregistrându-se în vest (8,2%) și în centrul țării (9,99%), conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.