Medicii rezidenți, studenții la Medicină și cei din postliceale vor fi redistribuiți în spitale, în sprijinul personalului medical din sănătate

Medicii rezidenți, studenții și elevii sunt plasati în sprijinul personalului medical din spitale și servicii de urgență. De mâine rezidenții de la medicină de urgență, boli infecțioase se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în secțiile și gărzile în specialitatea lor.

Începând de mâine, 18 martie, rezidenții la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă, boli infecțioase, vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta până la ora 12.00 la centrele de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile din secțiile a căror specialitate o urmează.
– Rezidenții în specialitățile medicină de internă și medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire și se vor prezenta la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la Serviciile Județene de Ambulanță, unitățile de primiri urgențe, camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități.
– Rezidenții din alte specialități medicale decât cele enumerate până acum vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați în funcție de necesități.
– Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și repartizării în funcție de necesități.
– În localitățile unde sunt mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de nevoile fiecărei unități spitalicești, în colaborare cu Direcțiile de Sănătate Publică.
– Programul de pregătire pentru obținerea atestatului în medicină de urgență prespitalicească va fi suspendat și cursanții se vor întoarce de urgență la unitățile de unde provin.
– La nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăților de medicină, vor fi recrutați studenți, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă. Studenții recrutați desfășoară activități de sprijin doar în situația depășirii capacității curente a unităților medicale.
– Recrutări similare se vor face în fiecare județ unde există școli postliceale sanitare, începând cu cei din anul 2. De asemenea, elevi recrutați vor desfășura activități de sprijin doar în cazul depășirii capacității curente a unităților medicale.
– Comitetele județene și locale de urgență se vor asigura de cazarea și hrănirea studenților și elevilor recrutați.

De asemenea, tot prin ordin al comandantului acțiunii a fost stabilit faptul că Institutul Național de Sănătate Publică este desemnat autoritate responsabilă pentru monitorizarea testării și raportarea integrată a situațiilor generate de noul tip de coronavirus.
Tot prin ordin al comandantului acțiunii a fost operaționalizat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Totodată, au fost instalate 162 de corturi speciale, destinate triajului medical, dar și pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei.
În același timp, Ministerul Apărării Naționale va construi și operaționaliza un nou corp ce va avea servi ca spital militar de tip ROL II în incinta spitalului Ana Aslan.

Vor practica exact domeniul pentru care se specializează. Cei în medicină internă și de familie întrerup stagiile și se vor prezenta la DSP pentru repartizare la ambulanță, primiri urgență și secții de spital.

Rezidenții din alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat pentru repartizare. Rezidenții din alte specialități vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați. În localitățile cu mai multe spitale se ține cont de nevoile fiecărei unități.

Programul de pregătire pentru medicină de urgență va fi suspendat. La nivelul fiecărui centru universitar vor fi recrutați studenți începând cu anul 4 pentru voluntariat în camerele de gardă.

Recrutări similare se vor face în fiecare județ cu postiliceale începând cu elevi din anul II.

Comitetele județene se vor asigura de cazare și hrană pentru studenți.

Institutul Național de Sănătate Publică e responsabil pentru raportarea integrată privind noul tip de coronavirus. Analize, investigații, număr de teste, vor fi centralizate de INSP și raportate MS și MAI.

S-au instalat 162 de corturi pentru triaj medical. Astfel de corturi mai sunt și în fața unor spitale pentru gestionarea fluxurilor.

În același timp, MAPN prin un ordin emis astăzi împreună cu “Ana Aslan” vor întreprinde măsurile pentru instalarea spitalului ROL2 al Armatei Române pentru a pregăti o unitate sanitară pentru tratarea celor cu forme ușoare sau intermediare.

A fost activat centrul de conducere și coordonare a intervenției, într-o locație în afara Bucureștiului. Va coordona toate centrele județele activate deja. Acest centru va fi la dispoziția MAI pentru toate operațiunile de coordonare.

Din datele existente în țară au fost confirmate 217 cazuri de infectare, 3373 în carantină și 18.965 in izolare la domiciliu, date în dinamică.