Poliția Locală trece în subordinea Poliției Române

Astăzi, printr-un ordin al ministrului Afacerilor Interne s-a stabilit că pe durata stării de urgență Poliția Româna va conduce operațional prin IPJ și Direcția Generala București Poliția Locală care funcționează pe raza de competență.

În aplicarea măsurilor stabilite la nivelul MAI s-au adoptat mai multe decizii.

Astfel, structurile de poliție locală sunt coordonate de IPJ-uri, efectivele sprijină poliția națională. La nivel național sunt echipe mixte de cercetare și documentare și sunt accentuate verificările privind condițiile de izolare, corectitudinea informațiilor prezentate de cetățeni și alte măsuri. Parchetul și Poliția au organizat în comun programul pentru a fi în măsură să asigurăm un răspuns operativ și ferm.

Se pot aplica pedepse până la maximul special și chiar adăuga un spor de pana la 2 ani închisoare. A fost întărită prezenta în stradă a structurilor. Dispozitivul de polițiști de frontieră e suplimentat, sunt înăsprite măsurile. Continuăm activitățile specifice pentru prevenirea migrației ilegale și a altor acte ilicite.

Serviciile de evidență sunt subordonate IPJ, respectiv Direcției Generale București pentru creșterea capacității de verificare. Au fost suspendate exercițiile, simulările și aplicațiile.

Toate aceste decizii sunt aplicate de structurile MAI alături de instituțiile partenere. Începând de ieri la nivel național au acționat peste 28.000 de polițiști, pompieri, jandarmi, personal din aviație, servicii publice comunicare.

De asemenea, s-au demarat acțiuni pentru identificarea celor care au activități ilicite în legătură cu vânzarea produselor de protecție privind coronavirusul.