MAI a organizat astăzi o ședință de lucru, în urma instituirii stării de urgență pe teritoriul țării. La declarația de presă transmisă la final au participat ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat. Vela a anunțat că „se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice”.

Totodată. ministrul de Interne a mai precizat că „se suspendă toate activitățile culturale, religioase, sportive, științifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spații închise”.

Oficialii au mai precizat că se suspendă toate zborurile către Spania, ca urmare a evenimentului de astăzi, când un cetățean român a venit cu avionul din Spania deși era infectat. Totodată, se prelungește perioada în care sunt suspendate zborurile spre Italia, până pe 23 martie.

„Imediat după ce președintele Iohannis a semnat decretul pentru starea de urgență am convocat ședința colegiului de conducere al MAI.

La ședință au participat domnii Bogdan Despescu și Raed Arafat care de ieri fac parte din grupul de decizie la nivelul MAI, cel care decide și propune acțiunile ce le vom lua pentru combaterea coronavirusului.

Am decis să propunem CNSSU evaluarea unor măsuri, astfel încât am emis ordin de comandant, ordin al ministrului Afacerilor Interne sau ordonanță militară.

Vă aducem la cunoștință: se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice.

Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare, băuturilor, care nu presupun rămânerea clienților în spații precum cele de tip drive in, room service sau livrare la client.

O altă decizie se referă la suspendarea tuturor activităților culturale, religioase, sportive, științifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spații închise.

Interzice organizarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spații închise. Organizatorii evenimentelor din spații deschise cu max 100 de persoane sunt obligați să dispună măsuri pentru distanța de minim 1 metru.

Totodată am decis cu privire la transportul de marfă că toți conducătorii autovehiculelor de transport marfă peste 3,5 tone au obligația ca în punctul de trecere să aibă mijloace de protecție ca dezinfectant, mănuși, mască și să prezinte documente cu traseul.

Conducătorii menționați anterior care vin din zone roșii sau galbene nu se supun carantinei sau izolării dacă nu manifestă simptome asociate infecției cu coronavirus.

Cu privire la export am decis că ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale din România nu fac obiectul restricțiilor la export”, a declarat Ministrul de Interne Marcel Vela