Două doamne, şi-amândouă…

Rezultate ruşinoase pentru cele două candidatele la concursul organizat pentru şefia Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui. În timp ce avocata Alina Ludmila Bãetu, nu s-a mai prezentat la proba scrisă, susţinută ieri la sediul Casei Naţionale, farmacista Elaria Petronela Hagiu, partenera de viatã a administratorului SC Teoclinik SRL, ( care nu ştim prin ce minune a reuşit să treacă de condiţia de incompatibilitate) a reuşit “performanţa” de a obţine 0,00 puncte. In aceste condiţii, CJAS Vaslui va fi condus în continuare de intermiarul Maria Vlasici, directorul economic al instituţiei, care nu şi-a depus dosarul pentru acest concurs.

De menţionat, Elaria Petronela Hagiu este pentru a două oară când candidează pentru postul de preşedinte al CJAS Vaslui şi este partenera de viatã a omului de afaceri Marius Cãtãlin Botezatu. Împreunã, mai mult sau mai puţin oficial, stau în spatele lanţului Teoclinik, care oferã servicii medicale paraclinice, radiologie şi imagisticã medicalã. Firma se aflã în contract cu Casă Judeţeanã de Asigurãri de Sãnãtate, la şefia cãreia Hagiu candideazã, iar anul trecut a încasat peste 800.000 lei din fondurile destinate sãnãtãţii.

Fonduri insuficente se pare pentru a ţine la suprafaţă societatea aflată acum în insolventã. Tabelul definitiv al creanţele SC Teoclinik SRL Vaslui se ridică la 7.489.217,35 lei, din care – 595.559 lei către AFP Vaslui, respectiv 5.328 către Primăria Vaslui, 2. 965.600 lei creanţă creditorului Garanti Bank, respectiv Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii SA IFN şi 3.922.730, 35 lei datorii către furnizori, printre care se regăsesc Garanti Bank, Veneto Banca, dar şi furnizori de aparatură medicală, E-on energie, OTP Leasing România, dar şi SC Acs Pigal SRL. Potrivit planului de reorganizare al SC Teoclinick, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, administratorul judiciar propune o reeşalonare a datoriilor pe o perioada de 36 de luni, preconizând o creştere a veniturilor de 2,5 milioane în anul I din planul de reorganizare, 2,9 milioane lei în anul al doilea şi 3,7 milioane lei în anul al treilea.

Un scenariu bine pus la punct, eşuat lamentabil

Dorinţa administratorilor Teoclinik de a pune mâna pe o suma cât mai mare din fondurile alocate sănătăţii vasluiene nu este străină nimănui şi, de-a lungul anilor, firmele care oferă servicii medicale similare cu cele oferite de societatea în cauză au fost ţinta unor numeroase atacuri. Unele dintre ele au inclus şi mass-media. Cei din domeniu, vorbesc chiar de un scenariu, care a debutat în acest an cu o campanie de presă menită să discrediteze principalii concurenţi din domeniul serviciilor medicale paraclinice (analize de laborator şi imagistică medicală). Odată creionat tabloul, ocuparea postului de preşedinte al CJAS Vaslui de către Elaria Hagiu, era ultima piesă în jocul în care principalul ordonator de credite din sănătatea vasluiană avea „justificarea” necesară pentru a direcţiona fondurile către firmele „corecte”. Doar că, de dată această, nu a fost suficientă dorinţa…

Mihai Rodan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.