Ambasadorul SUA, Hans Klemm, în vizită oficială la Vaslui

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Hans Klemm a efectuat astăzi o vizită oficială la Vaslui, prilejuită de o donaţie de cărţi de referinţă din literatura americană clasică şi contemporană, pentru copii şi tineret, către Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.  Înainte de a ajunge la Vaslui, ambasadorul SUA s-a oprit la Todireşti, acolo unde a avut o întâlnire cu reprezentanţii World Vision România şi cu beneficiari ai proiectelor derulate de fundaţia sprijinită financiar de cetăţeni americani. La Vaslui, înainte de iinaugurarea ”Raftului American”, Hans Klemm a avut o întrevedere cu oficialităţile locale, la care a participat prefectul Isabel Bogdan, președintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu, și primarul Vasluiului, Vasile Pavăl. În cadrul întâlnirii s-au discutat oportunitățile de colaborare în domeniul socio-economic și cultural.

La Biblioteca Judeţeană  “Nicolae Milescu Spătarul”, ambasadorul american a fost condus de Gelu Bichineț, directorul instituției, alături de ceilalţi invitaţi, prin spaţiile bibliotecii, punctul terminus fiind sala TinArt, unde a avut loc inaugurarea  „Raftului American”. Prefectul Isabel Bogdan i-a vorbit înaltului oaspete despre zestrea culturală a judeţului, despre Alexandra Nechita și Viviana Grădinaru, două vasluience, care fac cinste județului în SUA.

”Vă mulțumim pentru gestul dumneavoastră de a dona această colecție pentru Biblioteca Județeană. Vă asigur că toate cărțile vor fi citite pentru că în județul Vaslui se citește. Dovadă că vasluienii sunt reprezentativi în domeniile cercetare, cultură, artă și sport. Amintim aici pe micuța Picasso, Alexandra Nechita, născută la Vaslui, sau pe Viviana Grădinaru, un renumit cercetător în SUA, plecată de la Vaslui. În volumele donate descoperim cu bucurie autori ai literaturii americane clasice, alături de autori contemporani, cunoscuți deja publicului român.  Așadar, Excelența Voastră, permiteți-mi să vă mulțumesc în numele comunității noastre pentru frumosul dar pe care l-ați făcut și vă asigurăm că îl vom prețui cum se cuvine”, a declarat prefectul Isabel Bogdan. Reprezentantul Guvernului în teritoriu şi-a exprimat regretul că timpul e prea scurt pentru ca ambasadorul american să poată vedea măcar parte din valorile judeţului, sugerând o dată viitoare pentru o vizită mai amplă.

„Există oportunităţi foarte mari în domeniul agricol şi există deja companii care oferă seminţe sau altfel de sprijin celor de aici, din judeţ. Unul dintre obstacolele menţionate atât de domnul preşedintele CJ, domnul primar cât şi de domnul prefect în calea investiţiilor este lipsa infrastructurii rutiere şi feroviare adecvate. Unul dintre avantajele vizitei la Vaslui este că pot vedea direct situaţia din zonă, iar atunci când mă întâlnesc cu companiile americane, să pot descrie mult mai concrect situaţia de aici şi oportunităţile. ÎÎn calitate de ambasador, eu nu am nicio putere în a spune unei companii unde să vină să investească, să vină să investească în Vaslui sau în orice altă parte. Pot împărtăşi companiilor americane ceea ce am văzut în Vaslui. Însă sunt condiţii pe care judeţul trebuie să le îndeplinească pentru a atrage investitori: existenţa infrastructurii, existenţa unei forţe de muncă calificată” a spus Hans Klemm, ambasador SUA în România.
Din parte directorului Bibliotecii „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui  ambasadorul SUA a primit o plachetă omagială. “O donaţie de carte din partea unei Mari Puteri înseamnă o donaţie importantă nu pentru că e o Mare Putere, ci pentru simbolistica gestului. Faptul că Ambasada Americană deschide la Vaslui un Raft cu Carte Americană, menită să promoveze cultură şi civilizaţia acestei ţări, este un semn al preţuirii pe care această ţară îl are pentru români, pentru cititorul român şi, nu în ultimul rând, o dorinţa de a stabili relaţii trainice cu cei care intenţionează să aprofundeze stilul de viaţă american, cultură americană şi, nu în ultimul rând, limba engleză. Faptul că, iată, pe harta României, la Vaslui, este marcat acest punct al Raftului American, faptul că în instituiţia noastră vor avea de acum posibilitatea să citească elevii, tinerii, adulţii, carte în limba engleză, este un plus. Ştim că, de regulă, această carte este foarte scumpă! Ştim că apare cu o ciclicitate bolnăvicioasă. Dar, cred eu, că prin astfel de gesturi ne reuşim decât să ne apropiem de cultură altor ţări, reuşim să facem, zic eu, un pas, un pas frumos, un pas care, de regulă, dă speranţe! Asta văd eu în gestul înfiinţării acestui Raft şi cred că aşa ar trebui conceput”, ne-a spus Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.