Din culisele Festivalului de Umor „C. Tănase” 2016 – INTERVIU

În perioada 2-9 octombrie, la Vaslui se va desfăşura cea de-a 24-a ediţie a Festivalului de Umor „Constantin Tănase”. După reţeta precedentelor trei ediţii, cei care finanţează evenimentul sunt, pe de o parte Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” şi Muzeul Judeţean „ Ştefan cel Mare” Vaslui, şi, pe de altă parte, Primăria Vaslui. CJCPCT Vaslui este instituţia care se ocupă de  spectacolele de teatru care vor avea loc atât la Sala Mare cât şi la Sala studio a Casei de Cultură, dar şi de cele două concursuri de interpretare. Mai multe detalii din culisele organizării acestor secţiuni, am aflat, într-un scurt interviu, de la Lucian Onciu, directorul instituţiei.

Cu ce noutăţi vine anul acesta Festivalul de Umor „Constantin Tănase”?

Aş vrea să precizez că, în premieră, pe lângă tradiţionalul concurs  al interpreţilor amatori, am introdus la această ediţie un al doilea concurs, dedicat tinerilor actori.  Şi mă refer fie la studenţi actori, fie la tineri actori angajaţi. Această secţiune se va desfăşura la Teatrul „Victor Ion Popa” Bârlad, miercuri şi joi, pe 5 şi 6 octombrie. Înscrierile încă nu s-au încheiat şi nu putem spune acum care este numărul celor care s-au înscris, dar sperăm la o participare cât mai numeroasă. Dorinţa noastră este de a crea un impuls pentru teatrul din Bârlad, atâta vreme cât există acolo nişte deficienţe de personal. Noi încercăm să îi punem pe aceşti tineri în faţa posibilităţilor , a condiţiilor şi a logisticii de care dispune Teatrul „Victor Ion Popa”, mai ales după reabilitare. Concursul de interpretare pentru amatori se va desfăşura sâmbătă, 8 octombrie, la Negreşti. Aşadar se vor desfăşura evenimente atăt la Bârlad, Negreşti, dar şi la Huşi. La Bârlad, în afara concursului de interpretare, am lansat o invitaţie Teatrului din Herson, Ucraina,  localitate în care în primăvara acestui an s-a deplasat teatrul din Bârlad, unde a prezentat o piesă. Le-am propus o reciprocitate, au răspuns pozitiv acestei invitaţii şi vor fi prezenţi pe 8 octombrie, la Bârlad. La Negreşti, sperăm să avem parte de un public numeros atât la concursul de interpretare pentru amatori, dar şi la spectacolul prezentat la final de trupa „Vouă”, din Bucureşti.

Se vor regăsi cei tineri în Festival?

Sunt cel care a propus , sau a adus în prim plan, perspectiva înfiinţării unui teatru de proiecte, atunci cînd sala de la Centrul Cultural, fosta Casă a Armatei, va deveni un fapt împlinit. Este cunoscut faptul că, la ediţia precedentă, a invitat actori, absolvenţi de institut de teatru, originari din Vaslui, pentru a le oferi stimuli în această direcţie, pentru ai conconvinge că există  premize sănătoase pentru a înfiinţa un astfel de teatru de proiecte. Au răspuns ediţia trecută „prezent” actorii Simona Cuciureanu, Vlad Gălăţianu şi Sorin Poamă. În acest an îi avem pe Vlad Gălăţianu, pe care îl vom vedea într-una din seri, în Sala Mare, într-un spectacol de improvizaţie, îl avem pe Sorin Poamă, de data asta ca regizor, şi îl avem în premieră pe Marian Olteanu, care va participa atât la Bărlad, în concursul actorilor profesionişti, cât şi la Vaslui, într-un spectacol care se va desfăşura în Sala studio. Pe Simona Cuciureanu o regăsim în postura de producător al Teatrului „Point”, din Bucureşti, care va prezenta spectacolul „Menajeria de sticlă”, de Tennessee Williams. Ceea ce încercăm noi să facem este să venim în întâmpinarea elevilor de liceu care doresc să devină studenţi la teatru, care nu au ideile de bază, care nu găseau în cadrul festivalului o serie de răspunsuri pentru întrebările lor.

Marea actracţie a Festivalului au fost întodeauna spectacolele de teatru

Îmi revine întreaga responsabilitate pentru spectacolele de teatru care vor fi prezentate în cadrul Festivalului. Am vizionat personal mai multe spectacole, dar opţiunile au fost în concordanţă cu posibilităţile tehnice pe care le are scena Casei de Cultură. Nu am putut aduce spectacole care implică  turnantă, nu am putut opta pentru spectacole cu o scenografie somptuoasă, mai mare decât scena noastră, nu am optat nici pentru spectacole care impun o limită de vârstă. În final, aceasta este oferta noastră, pe care am mediatizat-o deja. Spectatorii sunt cei care vor decide dacă umorul zilelor noastre le mai poate aduce zîmbetul pe buze, le poate aduce împlinire sufletească. Noi avem convingerea că am făcut tot ce ne-a stat în putinţă, sperăm ca  lucrurile să funcţioneze bine şi să putem spune că scopul terapeutic pe care îl are râsul, şi-a făcut efectul.

Pe cine mizaţi pentru a obţine acest „efect terapeutic”?

Duminică, pe 2 octombrie, avem în Centrul Civic trei spectacole de excepţie e oferite de Teatrul „Masca”. Ne-am dorit enorm această colaborare, avînd experienţa ediţiei precedente, când spectacolele teatrului condus de actorul şi regizorul Mihai Mălaimare au avut un succes greu de descris. Sunt spectacole în aer liber, oferite tuturor vasluienilor, aşa cum toţi se vor putea bucura şi de parada costumelor de teatru, prezentate de cei o sută de liceeni voluntari. Parada va avea şi un segment inedit, pentru că vom scoate lucrările participante la Salonul de Caricatură, organizat de colegii noştri de la Muzeul Judeţean, şi le vom arăta publicului. Nu vor lipsi nici statuile vivante, astfel încât duminică spectacolul va fi în stradă.  Tot duminică, în Sala Mare a Casei de Cultură, avem Teatrul „Victor Ion Popa” Bârlad, care vor prezenta piesa „Jocul de-a vacanţa”, de Mihail Sebastian, după care va urma un recital, tot de excepţie, spunem noi, al actorului Horaţiu Mălăiele. Luni, pe scenă va urca Compania Passe Partout cu piesa „România-Închis pentru inventar” şi un recitat Dan Puric. Marţi avem tot două spectacole, unul de improvizaţie, prezentat de SC Impro SRL, dar şi piesa „Angajare de clovn”, prezentată de actorii Teatrului „Satiricus” din Chişinu. Miercuri propunem publicului piesa „O ladă de zestre”, prezentată de Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar joi, de la ora 19.00, aducem în faţa publicului vasluian unul din actorii generaţiei de aur a teatrului românesc. un om care nu este doar un reper pentru întregi generaţii de actori, ci şi un fenomen al scenei de la noi, pe marele actor Florin Piersic, care va susţine un recital de o oră. Va urma un spectacol al Teatrului Mic, „Trei gemeni veneţieni”, în regia Nonei Ciobanu. Vineri, vasluienii vor putea vedea „Şcoala nevestelor”, de Moliere, prezentat de actorii Teatrului Naţional Târgu Mureş, sâmbătă va urca pe scenă Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, din Chişinău, pentru ca duminică, Festivalul să se încheie cu Gala laureaţilor concursului de interpretare , urmată de piesa ”O scrisoare pierdută”, prezentată de Teatrul „Bulandra”. Aproape zilnic, se vor desfăşura spectacole şi la Sala studio, spectacole la care îi invităm pe toţi vasluienii.

Unde şi când se vor pune în vânzare biletele?

Biletele şi abonamentele vor fi puse în vânzare, într-un loc special amenajat, în faţa Casei de Cultură, de luni, 12 septembrie. Se vor oferi abonamente, la preţul de 150 lei, pentru toate cele opt seri de spectacol, bilete pentru spectacolele de la Sala Mare, cu preţul de 30 lei biletul, valabil pentru ambele spectacole în serile în care sunt progrramate două spectacole, dar şi bilete pentru Sala studio, cu preţul de 10 lei biletul, cu excepţia zilei de sâmbătă, când preţul biletului va fi de 20 lei. Sunt sume modice, accesibile oricărui vasluian care va dori să asiste la spectacolele de teatru pe care le oferim în această perioadă. Sperăm că oferta noastră se va dovedi atractivă şi suntem siguri că actorii nu vor juca în faţa unei săli goale. (Mihaela Zărnescu)

One thought on “Din culisele Festivalului de Umor „C. Tănase” 2016 – INTERVIU

  • 8 septembrie 2016 la 21:58
    Permalink

    Onciu seamana putin cu Tanase. Cel putin la nas…:))

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.