Deficitul de medici, supus atenţiei Prefecturii

Subprefectul Mircea Gologan a condus, astăzi, ședinţa ordinară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.
În cadrul ȋntȃlnirii, care a avut loc la sediul Instituției Prefectului-Judeţul Vaslui, președintele interimar al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Mihaela Chitariu, a prezentat un raport cu privire la activitatea de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive din județul Vaslui, în anul 2017.
Mihaela ChitariuȘefa CJAS Vaslui a atras atenţia  la lipsa medicilor de familie, mai ales din mediul rural.
Potrivit acesteia, raportat la numărul de locuitori, ar mai fi loc de câte un medic de familie în localitățile urbane, dar şi în trei localităţi rurale, la Băcești, Iana și Vinderei, iar problema cu adevărat gravă este în comunele Arsura, Coroiești, Ibănesti și Pochidia, unde nu există medici de familie.
”Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie care doresc încheierea contractelor cu CJAS Vaslui comisia paritară a stabilit numărul minim de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediul rural să fie de 500. De asemenea, în vederea stimulării medicilor de familie care-și desfășoară activitatea în mediul rural, în zone cu condiții deosebite de muncă, CJAS Vaslui, în conformitate cu prevederile Contractului-cadru și a normelor de aplicare a acestuia în anul 2017, a analizat posibilitatea încadrării cabinetelor medicale în criteriile stabilite prin Ordinul nr.772/379/2016, ce permite acordarea de sporuri în funcție de condițiile în care își desfășoară activitatea”, a declarat Mihaela Chitariu.
Probleme sunt și cu specialiștii din unitățile spitalicești, județul Vaslui având un deficit de aproape 80 de medici.
”Analizând situaţia medicilor şi specialităţilor înregistrate în judeţul Vaslui, în momentul de faţă, pentru o mai bună desfăşurare a actului medical pentru specialităţile existente la nivelul judeţului Vaslui, ar mai fi necesari 37 medici la Vaslui, 32 medici la Bârlad şi 9 medici la Huşi”, a mai spus președintele CJAS Vaslui.
În județul Vaslui funcționează în prezent un număr de 11 centre de permanență, cu un număr total de 57 de medici. De asemenea, la nivelul județului se află în contract cu CJAS Vaslui un număr de 36 furnizori de servicii clinice, din care 35 în mediul urban şi 1 în mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.