Simulare ISU Vaslui: avarii la Acumularea Cuibul Vulturilor şi inundaţii în Ciocani
Astăzi, începând cu ora 10.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „ Podul Înalt” Vaslui a efectuat un exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace în teren, cu tema: Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi intervenţia forţelor specializate pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor inundaţiilor produse în aval de Acumularea Cuibul Vulturilor. Potrivit scenariului gândit de conducerea ISU Vaslui, s-au produs avarii grave la Acumularea Cuibul Vulturilor, prin blocarea braţului stavilei golirii de fund. Acest fapt a produs inundații în aval de acumularea Cuibul Vulturilor, în localitatea Ciocani. Factorii de decizie au declanşat „Starea de apărare împotriva inundațiilor” pe teritoriul comunelor Ciocani și Iveşti. S-a trecut la evacuarea persoanelor şi bunurilor materiale, cât și la evacuarea apei din locuinţele inundate. Pe timpul evacuării către tabăra de sinistrați s-a produs unu accident de circulaţie, în care este implicat un microbuz ce transporta persoane evacuate. În urma acestui accident rutier s-a activat Planul Roşu de Intervenţie, s-a informat Spitalul Judeţean de Urgență Vaslui în vederea stabilirii măsurilor ce trebuiesc întreprinse pentru tratarea victimelor accidentului.
La exerciţiul de verificare a promptitudinii şi modului de intervenţie în astfel de situaţii de urgenţă au participat cadre de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Vaslui, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vaslui, U.M. nr. 04158 Bârlad, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vaslui, UPU/SMURD Vaslui, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vaslui, Agenţia de Protecţia Mediului, C.L.S.U. Ciocani, Ivești și Pogana.
Potrivit scenariului gândit de conducerea ISU Vaslui, din cauza blocării sistemului de deschidere a porţilor barajului, digul de protecţie s-a rupt, iar deversarea unei cantităţi mari de apă a dus la formarea unei viituri în aval de baraj, existând riscul de inundaţii.
S-a cerut punerea în aplicare a planului de intervenţie, transmiterea rapoartelor preliminarii de la locul evenimentului, calculul necesarului de saci cu nisip pentru îndiguire, executarea intervenţiei conform procedurilor regulamentare, precum şi stabilirea cauzelor producerii evenimentului şi întocmirea raportului de evaluare de către persoanele autorizate.
În cadrul aplicație a existat un al doilea exercițiu de simulare pentru limitarea efectelor negative în cazul unui accident rutier, în care a fost implicat un microbuz care transporta persoanele evacuate din zona amenințată de inundații, pe raza comunei Ivești.
Un al treilea scenariu a fost legat de punerea în aplicare a planurilor de evacuare în situaţii de urgenţă, fiind date dispoziţii serviciilor voluntare pentru înştiinţarea, avertizarea şi alarmarea populaţiei. De asemenea, s-au organizat punctele de primire – repartiţie în caz de inundaţie, punctele de adunare – îmbarcare şi de îndrumare a populaţiei către acestea, fiind instalată tabăra de sinistraţi la biserica din localitatea Ivești.
”Prin acest exercițiu am dorit să vedem modul de cooperare a instituțiilor pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de producerea unor calamități naturale şi testarea planului roşu de intervenţie. Sunt convins că am avut cu toții de învățat și sperăm ca într-un caz real să existe același comportament în intervenție, astfel încât să limităm eventualele efecte negative”, a declarat subprefectul Mircea Gologan.
Acţiunea s-a încheiat cu o analiză a modului şi capacităţii de intervenţie în cazul producerii unei astfel de situaţie, concluzia fiind că toate forţele participante au demonstrat ca pot gestiona corect şi coerent o situaţie de urgenţă de o asemenea anvergură.