Cotele de atenţie, depăşite pe râurile din judeţul Vaslui

Nivelul apelor a crescut îngrijorător astăzi, pe majoritatea cursurilor de apă din spaţiul hidrologic Prut-Bârlad. Apele stau sa iasă din matcă şi există riscul ca unele zone să fie inundate. Situaţia cea mai gravă este pe râul Bârlad, în zona Buhăieşti, unde cota de atenţie era depăşită cu 80 de centimentri.Situaţia a determinat şi convocarea unei şedinţe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vaslui, care s-a desfășurat astăzi, ȋn Sala “Alexandru Ioan Cuza” de la Palatul Administrativ.

Astfel, pe cursul de apă Bârlad în judeţul Vaslui sunt înregistrate creşteri de niveluri la următoarele staţii hidrometrice: Buhăieşti (+ 80 CA), Ştefan cel Mare  (+ 17 CI), Mărăşeni (+ 38 CA), Bârlad (+ 48 CA) şi Banca (+ 21 CA). Creşteri de debite şi niveluri se înregistrează şi pe râul Vaslui la staţia Codăieşti (+ 66 CA) şi pe cursul de apă Dobrovăţ la staţia Codăieşti (+ 18 CA).

Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad sunt în continuă monitorizare a cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Prut – Bârlad. Ca urmare a încălzirii vremii şi a topirii stratului de zăpadă depus săptămâna trecută, cumulat cu precipitaţiile din ultima perioadă, hidrologii avertizează că până la data de 25 aprilie, ora 14.00 vor fi creşteri de debite şi niveluri datorită cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, cu depăşiri ale cotelor de atenţie.

Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind impusă starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă.

Situaţia a determinat şi convocarea unei şedinţe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vaslui, care s-a desfășurat astăzi, ȋn Sala “Alexandru Ioan Cuza” de la Palatul Administrativ.

Principalul subiect inclus pe ordinea de zi a fost legat de punerea în funcțiune a stațiilor de desecare din amenajarea Albița-Fălciu, ca urmare a topirii zăpezii, a precipitațiilor căzute în ultimele zile, asociate cu creșterea nivelului râului Prut, în incinta amenajării Albița-Fălciu, existând pericolul inundării terenurilor agricole și locuințelor din zonă.
Solicitarea Filialei de Îmbunătățiri Funciare Moldova-Sud, Unitatea de Administrare Vaslui, a fost aprobată, astfel că stațiile de desecare de la Pogănești, Săratu, Bumbăta, Berezeni și Doniceasa au fost pornite, pentru evacuarea apei în exces din incinta amenajării Albița-Fălciu..

În paralel, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad solicită autorităţilor locale să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.  Primarii au ca atribuţii în cazul situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, asigurarea, realizarea şi întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albia majoră a cursurilor de apă, din secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor pentru a evita blocarea secţiunilor.

În cazul acumulărilor piscicole – baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. Persoanele fizice sau juridice, care au în proprietate sau în folosinţă astfel de obiective în zone ce pot fi afectate de acţiunile distructive ale apelor, de fenomenele meteorologice periculoase la construcţiile hidrotehnice, au obligaţia să asigure întreţinerea şi exploatarea corespunzătoare a lucrărilor de apărare existente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.