Controale DSVSA Vaslui: peste o tonă de produse alimentare, retrase de la vânzare
În baza programului de lucru stabilit de către directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui dl. dr. Ciupilan Mitu, s-au verificat, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale 2017, modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, pescarii, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri , depozite alimentare, unitati de patiserie si panificatie etc.), precum şi din unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.
De la 15.03.2017-pana la data de 15.04.2017 s-au efectuat un numar de 366 controale in domeniul sigurantei alimentelor de origine animala si non animala dupa cum urmeaza :
- 18 unitati autorizate ( 3 abatoare carne rosie, 3 unitati procesare lapte, 2 abatoare carne pasare, 4 unitati procesare carne , 1 unitate procesare peste, 2 centre ambalare oua si o unitate procesare miere si ceara si un depozit frigorific , o unitate transare carne pasare ).
- 348 unitati de vanzare cu amanuntul din care: 163 magazine alimentare, 21 carmengerii, 17 macelarii, 45 unitati de alimentatie publica, 17 hiper si supermarketuri, 7 laboratoare cofetarie patiserie, 36 depozite alimentare si 9 unitati de comert cu ridicata, 5 unitati de panificatie, 2 unitati de specialitati de panificatie, 1 moara grau, 1 unitate fabricare sucuri , 13 pescarii, 5 controale in trafic si in targuri de animale impreuna cu reprezentanti ai IPJ, 6 centre prelucrare lapte in cadrul exploatatiei .
În timpul controlului, s-au verificat următoarele aspecte:
– verificarea conformităţii înscrisurilor de pe etichetă ( în special termenul de valabilitate şi temperatura de păstrare, compozitia si ingredientele );
– documente şi proceduri care atestă siguranţa şi calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme;
– originea produselor (documente din care să rezulte că unitatea de provenienţă este înregistrată/autorizată sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezenţa etichetelor complete şi lizibile, calitatea ambalajului şi a respectării condiţiilor de transport după caz);
– modalităţi de expunere a produselor, existenţa vitrinelor special amenajate, recipienţilor, confecţionaţi din materiale necorodabile, care să fie uşor de curaţat şi igienizat, informarea corectă a cumpărătorului asupra tipului de produs, expunerea separată pe grupe de produse, existenţa ambalajelor de unică folosinţă;
– asigurarea temperaturii corespunzătoare (asigurarea de termometre lizibile, funcţionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesită regim termic);
– respectarea regulilor de manipulare la locul de vânzare;
– igiena şi starea de sănătate a personalului;
– controlul trasabilităţii produselor alimentare mergand pe sintagma europeana ,,de la ferma pe masa consumatorului “;
– pentru menținerea statusului de județ liber de scapie a fost necesara aplicarea unor masuri privind monitorizarea circulației pe teritoriul national inclusiv in targurile de animale a ovinelor destinate sacrificarii, respectiv pe intregul traseu de la ferme/exploatatii de ovine catre abatoarele autorizate sanitar veterinar.
-controlul starii de sanatate a animalelor și admiterea pentru sacrificare in vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislației in vigoare, care sunt sanatoase, crescute in gospodarii, ferme și localitați indemne de boli transmisibile;
-verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1/2005) și in timpul taierii, in toate unitațile aprobate pentru taierea mieilor (conform prevederilor Reg. (CE) nr. 1099/2009), inclusiv verificarea modului de completare al formularelor de mișcare;
-transportul mieilor trebuie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar animalele vor fi insoțite de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum și de documente care sa cuprinda informații despre lanțul alimentar.
Deasemeni in aceasta perioada s-au sacrificat in abatoare si centre de sacrificare autorizate temporat un numar de 1701 de miei si 34 de iezi , care erau identificati , detineau documente de lant alimentar, certificate de sanatate, si documente de miscare .
In urma sacrificari acestor miei a rezultat o cantitate de 495,42 kg de subproduse necomestibile care au fost dirijate catre o unitate de neutralizare autorizata.
Principalele neconformitati identificate sunt:
– deficiente de manipulare a produselor alimentare ,
– deficiente referitoare la igiena si starea de sanatate a personalului ,
– Spaţii de depozitare supraaglomerate, cu produse alimentare nelotizate, pe sortimente şi categorii de calitate,
– lipsa documentelor de insotire a produselor alimentare,
– lipsa monitorizare si inregistrari pe grafice de temperatura,
– nerespectarea programului de autocontrol etc.
– lipsă documente miscare ale animalelor vii in targuri.
Pentru deficientele identificate s-au aplicat 5 amenzi contraventionale in valoare de 8600 lei ron ( igiena necorespunzatoare, depozitare oua la temperatura necorespunzatoare si in spatii neautorizate, identificare animale) , 27 avertismente ( 14 la magazine alimentare, 1 la o carmangerie, 3 in unitati de alimentatie publica, 3 la supermarketuri, 1 la un depozit alimentar, 5 la unitati de panificatie) , s-au dat 8 notificari pentru prezentarea la DSVSA in vederea inregistrarii.
S-au retras din consum uman si s-au dirijat catre neutralizare urmatoarele cantitati de produse:
903 kg carne, 410 kg preparate carne, 5000 kg de patiserie durabila, 85639 bucati oua consum , 231 kg peste, 173 litri lapte,871 kg produse lactate , care s-au dirijat catre unitati autorizate de neutralizare .
S-au emis un numar de 31 ordonante de interzicere a activitatii pentru (11 unitati de alimentatie publica, 3 depozite alimentare , 13 magazine alimentare, 3 macelarii, 1 Centru prelucrare lapte in cadrul exploatatiei ).