„NU TE CUNOSC, NU TE PRIMESC!”

În perioada octombrie-noiembrie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui derulează CAMPANIA DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINŢE „Nu te cunosc, nu te primesc!”.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Vaslui au participat astăzi la o activitate de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului desfășurată la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din municipiul Bârlad.

Pe parcursul activității, între polițiști și cei 66 de membrii prezenți au avut loc discuții interactive fiind dezbătute aspecte legate de prevenirea infracțiunilor de tâlhărie, de înșelăciune și a metodelor prin care se comit aceste fapte. De asemenea, au fost prezentate diferite spoturi audio-video și s-au distribuit materiale cu caracter preventiv.

În cadrul acestei activități a avut loc și lansarea campaniei de prevenire a furturilor din locuințe „Nu te cunosc, nu te primesc!”, campanie care urmează să se desfășoare la nivelul județului Vaslui în perioada octombrie – noiembrie a.c. şi care are grup ţintă proprietarii/deţinătorii de locuinţe din oraşele şi municipiile judeţului Vaslui. „Nu te cunosc, nu te primesc!” este o campanie de prevenire a furturilor din locuinţe comise prin ademenirea victimelor, demarată de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii pentru a transmite mesaje de prevenire a acestui tip de infracţiune ajutându-i astfel pe cetăţeni să-şi protejeze locuinţa şi bunurile.

Campania are drept scop informarea populaţiei cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte pentru prevenirea infracţiunilor de furt din locuinţe.

Poliţiştii îşi propun totodată să încurajeze cetăţenii să fie buni vecini, să observe persoanele şi comportamentele suspecte în apropierea zonei de domiciliu şi să îi convingă pe vecinii, prietenii şi membrii familiei să respecte cele mai elementare reguli de siguranţă personală.

Necesitatea desfăşurării unor astfel de activităţi a rezultat şi din faptul că în luna octombrie a.c. am fost sesizați de două bătrâne cu privire la faptul că au fost înșelate de sume de bani de către persoane care s-au prezentat ca fiind reprezentanți  unei firme de administrare a rețelei de apă și canalizare. Polițiștii au stabilit că la domiciliul victimei s-a prezentat un bărbat care, folosindu-se de calitatea falsă de reprezentant al firmei de administrare a rețelei de apă și canalizare, a pătruns în locuință și sub pretextul unor verificări la apometre a solicitat 65 lei. Ulterior, victima a solicitat informații de la reprezentanţii firmei care au precizat că nu au trimis la domiciliul lor reprezentanți pentru verificarea apometrelor.

Pornind de la astfel de fapte polițiștii reamintesc cetățenilor:

Majoritatea persoanelor care sună la uşa sunt serioase şi au motive obiective. Dar uneori, există oameni care vin pe neanunţate, cu intenţia de a păcăli pentru a sustrage bunuri. Acest tip de infractor este politicos şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Este convingător şi insistent. Poate fi bărbat, femeie sau chiar un copil. Cere un pahar cu apă sau vrea să se spele pe mâini. Alţii oferă produse promoţionale sau la un preţ redus. De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casă.

Infractorii, pe care îi denumim FALŞI VIZITATORI, acţionează prin distragerea atenţiei sau prin atribuirea unor calităţi false şi astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare.

Pentru a preveni astfel de fapte, vă recomandăm:

Nu aveţi încredere în necunoscuţi care pretind că sunt angajaţi ai unor autorităţi publice, companii de telefonie, de gaze, apă sau electricitate, fără a verifica dacă acest lucru este adevărat!

Nu permiteţi accesul în locuinţă şi nu furnizaţi informaţii despre vecini persoanelor necunoscute care pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima. Nu ezitaţi să sunaţi la firma respectivă pentru a verifica identitatea persoanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.