Contrabandişti reţinuţi, cu propunere de arestare preventivă

Polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Iași au efectuat 11 percheziții domiciliare pe raza județelor Galați, Vaslui și Iași, pentru destructurarea unei rețele specializate în traficul ilegal cu produse accizabile. Șapte cetățeni români sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă în formă continuată, trei dintre aceștia fiind reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați astăzi instanței cu propunere de arestare preventivă. În urma perchezițiilor efectuate la membrii grupării au fost ridicate în vederea confiscării importante sume de bani, 10 telefoane și cartele SIM, peste 1.600 pachete de țigări de diferite mărci, precum și alte bunuri și înscrisuri utile cauzei.

Ieri, 30 august,  polițiștii de frontieră din cadrul structurilor Poliției de Frontieră de pe raza județelor Vaslui și Iași, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, au efectuat 11 percheziții domiciliare (şapte în municipiul Bârlad, două în localitatea Berezeni, una în orașul Berești și una în municipiul Iași) pentru destructurarea unei rețele infracționale care avea preocupări pe linia contrabandei cu produse din tutun.

În perioada februarie — august 2016, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, cu sprijinul structurilor operative din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, au documentat activitatea infracțională a membrilor rețelei, stabilind că persoanele în cauză erau implicate prin diferite forme de participație în colectarea, depozitarea și revânzarea țigaretelor de contrabandă, obținând astfel, ilicit, beneficii financiare.

Astfel, doi dintre membrii rețelei derulau operațiuni de colectare/achiziționare a țigărilor și alți cinci membri desfășurau activități de recomercializare a țigărilor de contrabandă, fără achitarea sumelor datorate bugetului consolidat al statului cu titlu de accize și TVA, în sistem en — gross și en-detail, în zona pieței agroalimentare din municipiul Bârlad, pe raza localității Berezeni, județul Vaslui și pe raza orașului Berești, județul Galați.

Pe timpul cercetărilor a rezultat faptul că membrii rețelei au dovedit atenție autoprotectivă sporită, în sensul că de cele mai multe ori se deplasau cu autoturisme TAXI, depozitau țigările la alte locații decât domiciliile lor, achiziționau în perioade scurte de timp cantități relativ mici de țigări provenite din contrabandă, activitatea de distribuție pe piața neagră era extrem de rapidă, urmărind astfel obținerea de profituri în timp scurt și reducerea riscului de a fi depistați de organele judiciare. În urma cercetărilor desfășurate s-a conturat suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie — august 2016, membrii grupării au preluat/deținut/vândut cel puțin cantitatea de 36.000 pachete cu țigări provenite din contrabandă.

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor suma de 98.720 lei, 1.629 pachete țigări (32.580 țigarete) de mărci diferite, de proveniență R. Moldova și duty-free, în valoare de 7.330 lei, 130 cutii articole pirotehnice, 10 telefoane, 10 SIM-uri și alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.

Totodată, polițiștii de frontieră vasluieni au pus în aplicare un număr de 23 mandate aducere la audieri, la sediul STPF Vaslui, pentru continuarea cercetărilor, emise de către ofițerul de poliție judiciară care instrumentează cauza.

Șapte cetățeni români sunt cercetați, in prezent, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă în formă continuată, trei dintre aceștia fiind reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați astăzi instanței cu propunere de arestare preventivă.

În cauză se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă în formă continuată.

Documentarea cazului s-a făcut cu suportul tehnic de specialitate al Biroului Operațiuni Speciale Vaslui, iar supravegherea operativă cu sprijinul Serviciului Operațiuni Speciale Iași.

Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii arii infracționale, urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale în consecință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.