Zilele Orașului s-au încheiat! A fost o atmosferă minunată cu super concerte

Editia 2024 a Zilelor Culturale ale municipiului Vaslui și-a pus punct manifestărilor, oraşul prezentându-se, în cele trei zile de sărbătoare, aşa cum a ştiut mai bine. Numitorul comun al actualei ediţii a fost promovarea valorilor locale, fiecare eveniment gândit şi prezentat de către organizatori fiind centrat pe evidenţierea personalităţilor locale şi a realizărilor lor care i-au făcut remarcaţi în lume. Modul exemplar în care vasluienii au ştiut să-şi onoreze artiştii de pe scenă ori să-şi primească, la manifestări, invitaţii speciali – oameni de cultură de talie naţională – merită evidenţiat. Tot aşa după cum s-a făcut remarcată diversitatea evenimentelor oferite de către organizatori, fiind aproape imposibil ca vasluienii să nu se regăsească, în funcţie de propriile preferinţe, în agenda complexă a activităţilor-maraton oferite.

Mesajul organizatorilor – Primăria municipiului Vaslui si Consiliul Local Vaslui, împreună cu echipa Consiliului Judeţean Vaslui – poate fi simplu cuantificat în cifre, care descriu povestea celor trei zile festive: – 20 de manifestări culturale; – 27 de instituții publice, asociații culturale, cluburi sportive și unități de ordine și liniște publică direct implicate; – peste 50 de ore dedicate celor 12 activități sportive competiționale ori demonstrative; – 19 locații de derulare a evenimentelor culturale și sportive; – 8 ore de spectacole de zi pentru copii (teatru pentru tineret, muzică şi dans cu micii artisti vasluieni, ateliere de vacanţă, jocuri pentru copii); – activităţi culturale sau sportive demonstrative, cu implicarea voluntarilor şi cu participarea a 14 ONG-uri vasluiene; -6 ore de film documentar dedicat domeniului Cultură; -5 ore de recitaluri şi prelegeri, în cele 2 după-amiezi culturale din Parcul Copou (conferinţă pe teme religioase şi recital de muzică laică, concert simfonic); – 10 festivități de premiere a valorilor noastre locale, în cadrul simpozioanelor, expozițiilor, lansărilor de carte ori acţiunilor festive organizate; – peste 10 ore de concerte în Centrul Civic; – peste 100 artiști prezenți în recital pe scena noastră în cele 3 nopți; -o medie de 5.000 spectatori pe seară, la concertele care au animat Centrul Civic.

Instituţiile publice care şi-au adus aportul, alături de principalul organizator – Primăria municipiului Vaslui, au fost Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Centrul Cultural Judeţean Vaslui, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Vaslui.

Manifestările care s-au evidenţiat pe domeniul Cultură au fost: Lansările de carte – “Identităţile Chişinăului”, autor Valeriu Corduneanu- Chişinău, Republica Moldova; Revista semestrială “MILESCIANA” şi “Scriitori vasluieni de odinioară şi de astăzi”, proiecte coordonate de către prof. Gelu Voicu Bichineţ, director al Bibliotecii Judeţene “N. M. Spătarul” Vaslui, cu participarea membrilor Cenaclului Literar PROLITERA. “Pagini memorabile ale folclorului vasluian”, un eveniment de lansare de carte care a fost susţinut la Centrul Cultural “Dimitrie Cantemir”, a vizat lucrările “Horelor SURORILOR”, de George Ilaşcu şi Virginel Solomon şi “O viaţă, o cale, un destin”, de George Forcos Palade.

Manifestarea umoristică ISTORISIRI CU HAZ, despre ieri, despre azi… a avut loc în foaierul Primăriei municipiului Vaslui, cuprinzând o lansare carte a epigramistului vasluian Toderaşcu Ioan, o expozitie de pictură şi grafică satirică a suceveanului Bortă Ovidiu Ambrozie şi recitalul folk al constănţeanului Daniel Iancu.

În Parcul Copou, Conferinţă duhovnicească a părintelui Pimen Vlad, de la Muntele Athos, cu implicarea directă a Episcopiei Huşilor, precum şi Concertul simfonic “Călătorie muzicală prin Vasluiul de odinioară”, cu participarea Orchestrei ArtIS Academica, dirijor Bogdan Chiroşca, şi-au atras aprecierea celor care au asistat.

Zilnic, în Centrul Civic (scena mică) a putut fi admirată Expoziţia itinerantă de artă plastică a elevilor vasluieni “Universuri picturale”, coordonatori prof. Costin Ramona şi prof. Ureche Irina.

Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui a susţinut, sub directa coordonare a prof. dr. Mocanu Ramona – director, următoarele manifestări: -expoziţia “Tramvaiul din Chişinău” ,autor Valeria Suruceanu, Chişinău – Republica Moldova; expoziţiea foto-documentară “Ştiaţi că…? Personalităţi născute pe meleaguri vasluiene”; expoziţia de artă plastică “Arta de acasă – artişti vasluieni” şi expoziţie “Atelier de vacanţă”; “Muzică, culoare şi poezie în familie!” – expoziţie personală de artă plastică Octavian Gălăţeanu şi recital Vlad Gălăţeanu.

Zilnic, la Sala Happy Cinema a Silver Mall, a fost difuzare de film documentar, reprezentativ pentru domeniul Cultură.

Domeniul “Educaţie, inovaţie, tehnică” şi-a găsit reprezentarea concretă la ediţia actuală a Zilelor Culturale: Centrul Cultural “Dimitrie Cantemir” a găzduit manifestarea “INOVAŢIE, ŞTIINŢĂ ŞI TEHNICĂ: Robotica – la granița dintre inginerie și tehnologie”; elevii vasluieni au făcut demonstraţii de robotică şi şi-au prezentat proiectele deja premiate, cu participarea echipelor de Robotică ale Centrului de Excelenţă Vaslui, Liceului Emil Racoviţă Vaslui, Palatului Copiilor “Constantin Didilescu” Vaslui.

Conferinţă “DESPRE EDUCAŢIE şi provocările actuale” a avut loc în Amfiteatrul Liceului Mihail Kogălniceanu Vaslui, cu participarea reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, Centrului Judeţean de Ecelenţă Vaslui, Centrului Judeţean pentru Resurse Educaţionale Vaslui, Protopopiatului Vaslui, a reprezentanţilor unităţilor de învăţământ vasluiene şi echipei de management “Vaslui – Capitala Tineretului din România 2025”.

“DESTINUL ISTORIC al unui oraş domnesc”, un eveniment cu implicarea olimpicilor vasluieni şi cu participarea prof. Balan Emanuel, Tg. Neamţ, cercetator, realizator emisiuni televizate şi a prof. Dogariu Tiberiu, Liceul “Mihail Kogălniceanu” a avut loc la Sala multimedia a Muzeului Judeţean “Ştefan cel Mare”, cu sprijinul direct al conducerii acestei instituţii – prof. dr. Mocanu Ramona.

Zilnic, în intervalul orar 11.00-13.00, în Parcul Copou a avut loc manifestarea cu caracter educaţional “COPILĂRIE, visează, joacă-te, dansează!”, unde s-au prezentat piese de teatru pentru copii şi tineret, muzică şi dans cu artiştii vasluieni, ateliere de vacanţă, jocuri pentru copii, arta asamblării puzzle-urilor, activităţi sportive demonstrative, cu implicarea voluntarilor şi cu participarea a 14 ONG-uri vasluiene.

Premierea ediţiei 2024 a Concursului de proiecte “Primar pentru o zi” a avut loc la Primăria municipiului Vaslui, dar şi pe scena din Centrul Civic.

MICUL VIRTUOZ, un recital de muzică instrumentală la pian al elevilor vasluieni premiaţi la concursurile de gen de nivel regional şi naţional, a avut loc la Centrul Cultural “Alexandra Nechita”.

Esplanada Teatrului de Vară şi parcarea Sălii Polivalente Vaslui au fost locaţiile evenimentului “FABRICAT ÎN ROMÂNIA – expoziţie cu prezentare de maşini de epocă”, Retromobil Club România – Filiala Vaslui.

Domeniului “Sport” s-a evidenţiat prin multitudinea de competiţii derulate, dar şi prin numărul mare de participanţi. La Sala Polivalentă Vaslui s-a disputat Cupa municipiului Vasluiului la Handbal Masculin, cu participarea echipelor CSM, Bacău, HC Buzău2012, CSM Vaslui, CSM Focşani2007. De asemenea, a avut loc şi meciul de retragere al handbalistului vasluian Dragoş Soare, căruia oficialiatăţile locale i-au conferit o distincţie. Sala Polivalentă a mai găzduit şi concursul de tenis de masă. Baza Sportivă LPS a susţinut Competiţia de fotbal Summer Cup Vaslui, ediţia a X-a. Pe Stadionul municipal Vaslui s-a derulat concursul de cros. În Parcul Copou au avut loc “Sportul minţii – concurs de şah” , demonstraţie de Taekwondo şi demonstraţie de Karate.Terenul de sport al Liceului “Emil Racoviţă” a găzduit o competiţie de volei. Pe terenul de sport al Liceului “Mihail Kogălniceanu” a fost organizată competiţia de Streetball. Centrul multifuncţional pentru activităţaţi extraşcolare a susţinut o activitate demontrativă de automodele.

Nu putem uita concertele din fiecare seară, susținute de artiști locale și de vedete ale muzicii românești. Mii de vasluieni au venit să vadă artiștii, au cântat împreună cu ei și au creat o atmosferă incendiară.

Ceea ce s-a distins la actuala ediţie a Zilelor Culturale, care tocmai s-a încheiat, a fost importanţa conferită valorilor comunităţii locale şi intenţia organizatorilor de a împlini aşteptările cât mai multor vasluieni, fiecare dintre activităţi povestind, de fapt, despre tot ceea ce are mai bun şi mai de preţ acest oraş.