Prefectul Judeţului încearcă să implice factorii de decizie din comunităţile rurale în rezolvarea problemelor sociale

Educaţia, sănătatea, protecţia socială, siguranţa publică, administraţia şi dezvoltarea rurală, prin intermediul programelor de finanţare europeană sunt temele puse în discuţie de prefectul judeţului Vaslui, Daniel Olteanu, care a început în această săptămână o seride de  ȋntȃlniri de lucru cu reprezentanţii administraţiei locale şi liderii de opinie din comunităţile vasluiene. Întâlnirile au ca scop conștientizarea factorilor de decizie locali cu privire la necesitatea implicării lor active în viața socială.  Prima şedinţă de lucru s-a desfăşurat luni, 29 august, la Suseni, comuna Băcani, unde au fost prezenţi primarii şi viceprimarii din comunele Băcani, Ibăneşti, Alexandru Vlahuţă şi Bogdăniţa, precum şi secretarii primăriilor, agenţi agricoli, asistenţi sociali, medici şi asistenţi medicali, directori de şcoală, poliţişti, profesori şi preoţi.

În cadrul ȋntȃlnirii, care a durat trei ore, au fost luate ȋn discuţie problemele punctuale cu care se confruntă cele patru comune, pe teme de educaţie, sănătate, protecţie socială, siguranţă publică, administraţie şi dezvoltare rurală, prin intermediul programelor de finanţare europeană.

În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, s-a discutat despre necesitatea asigurării transportului cu microbuze şcolare a elevilor din mediul rural, care urmează cursurile liceale ȋn oraş, despre posibilitatea finanţării, din banii primăriei, a abonamentelor acestora, şi despre problemele de funcţionare ale reţelei de internet, care ȋngreunează desfăşurarea testelor naţionale. În ciuda finanţării insuficiente şi a situaţiei materiale dificile a elevilor de la sate, există şi un exemplu de bună practică: şcoala din Bogdăniţa nu a ȋnregistrat niciun abandon ȋn ultimii 20 de ani.

La şedinţa de lucru s-a vorbit şi despre situaţia doctorilor de la ţară care, potrivit medicului de familie din comuna Băcani, Elena Dominte, sunt defavorizaţi din cauza condiţiilor de lucru dificile, raportate la cele de la oraş. Elena Dominte a afirmat că o creştere a „sporului de ţară”, care este ȋn prezent de 5%, ar fi utilă medicilor din mediul rural, care au pe liste numeroşi pacienţi care se confruntă cu boli asociate bătrȃneţii. Medicul a atras atenţia celor prezenţi cu privire la natalitatea ȋn scădere din comunele vasluiene.

Pe lista problemelor discutate s-au aflat şi aspecte referitoare la paza comunală şi introducerea sistemelor de supraveghere video, pentru reducerea numărului de infracţiuni, situaţia persoanelor fără venituri, care beneficiază de ajutor social potrivit legii  416/ 2001, demararea unor proiecte comunitare, cu sprijinul organizaţiilor neguvernamentale, şi necesitatea creării unui grup de lucru informal, la nivel de comună, care să se ȋntȃlnească lunar şi să analizeze problemele specifice, apărute ȋn fiecare comunitate.

Totodată, Prefectul Daniel Olteanu le-a reamintit primarilor procedurile pe care aceştia trebuie să le urmeze ȋn caz de cutremur, inundaţii şi caniculă, ȋn calitate de preşedinţi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, reprezentanţii autorităţilor locale au primit recomandări ȋn legătură cu soluţionarea problemelor legate de registrul agricol, funcţionarea Comisiilor Locale de Fond Funciar şi Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.

Prefectul Daniel Olteanu a menţionat că ideea organizării acestui gen de ȋntȃlniri, cu membrii reprezentativi ai comunităţilor locale, s-a conturat ȋn timpul acţiunilor de căutare a celor doi copii din satul Miceşti, comuna Ghergheşti, care, fiind nesupravegheaţi de părinţi, au dispărut de acasă, ȋn luna aprilie 2016. Băieţelul de trei ani a fost găsit fără viaţă, iar fetiţa de cinci ani, ȋn stare de şoc. Potrivit prefectului, situaţiile dramatice de acest fel pot fi prevenite, dacă există o colaborare eficientă ȋntre toţi factorii de decizie de la nivel local, colaborare care poate avea ca rezultat identificarea familiilor şi grupurilor de risc. „Trebuie să avem curajul să vorbim despre vulnerabilitățile noastre, să nu le mai ascundem, să ni le asumăm! Cred că este mai mult decȃt necesar să avem o situaţie centralizată a cazurilor vulnerabile, fie că este vorba despre familiile care ȋşi neglijează copiii, sau de adulţii care sunt predispuşi la fapte antisociale. Comunitatea locală poate să găsească soluţii pentru aceste persoane, care se află ȋn diferite categorii de risc, dacă lucrează ȋmpreună. Aceste cazuri trebuie să fie monitorizate ȋn permanenţă, de către toţi membrii comunităţii. Să acţionăm acum, dacă nu vrem să reacţionăm la momentul ȋn care se ȋntȃmplă lucrurile grave!”, a declarat prefectul Daniel Olteanu.

În urma dezbaterilor, a rezultat nevoia unei colaborări mai strȃnse, atȃt ȋntre factorii de decizie de pe plan local, cȃt şi ȋntre aceştia şi instituţiile statului.

La finalul discuţiilor, Prefectul Daniel Olteanu le-a mulţumit celor prezenţi pentru participare şi pentru opiniile exprimate şi i-a asigurat pe primarii prezenţi la ȋntȃlnire că uşile Instituţiei Prefectului sunt ȋntotdeauna deschise pentru cei care au nevoie de sprijin, că pot găsi oricȃnd ȋn prefect un partener pentru legalitate, consiliere şi implementarea proiectelor pe care doresc să le iniţieze, ȋn vederea dezvoltării comunităţilor din care fac parte.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.