Cinci infracţiuni în ziua votului, în curs de cercetare

După alegeri, la nivelul județului Vaslui sunt în curs de cercetare  două  infracțiuni privind “coruperea alegătorului” și  trei pentru “violarea confidențialității votului”. De asemenea, polițiștii vasluieni au constatat nouă fapte de natură contravențională, pentru  continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, comercializarea, distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice ori prezența altor persoane în cabinele de vot.

Din punct de vedere al ordinii și siguranței publice, alegerile locale din acest an au fost cele mai sigure alegeri din ultimii ani. Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în ziua procesului electoral, nu numai la nivelul judeţului Vaslui, ci şi la nivel național,  să nu fie înregistrat niciun eveniment deosebit. Pentru siguranţa cetăţenilor, în ziua alegerilor locale, peste 400 de poliţişti au acţionat în județul Vaslui, atât în preajma secţiilor de votare, cât și în zonele cu aflux mare de populație, pentru menținerea ordinii publice și pentru cercetarea cu celeritate a  sesizărilor cu caracter electoral.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, măsurile luate de poliţiştii care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare au făcut ca, în ziua alegerilor, să nu fie înregistrate situații grave, care să afecteze procesul electoral. Desfășurarea în siguranţă a procesului electoral s-a datorat şi cetăţenilor, care au înţeles necesitatea adoptării unei conduite corecte în această perioadă.

În acest context, peste 200 de polițiști au asigurat măsuri de pază şi protecţie la secțiile de votare, la circumscripții și pe timpul transportului materialelor electorale, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente deosebite.   Prezenţa activă a poliţiştilor a făcut ca, în această zi, numărul infracţiunilor săvârşite cu violenţă şi cele de natură judiciară să se situeze sub media ultimilor ani, reliefând faptul că măsurile pentru creșterea siguranței cetățeanului, adoptate de Poliția Română și-au atins scopul. Poliţiştii din întreaga ţară desfășoară activități de cercetare cu privire la 245 de semnalări privind posibil vot multiplu, transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot.

Totodată, la nivelul județului Vaslui sunt în curs de cercetare  două  infracțiuni privind “coruperea alegătorului” și  trei pentru “violarea confidențialității votului”. De asemenea, polițiștii vasluieni au constatat nouă fapte de natură contravențională, pentru  continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, comercializarea, distribuirea și consumarea de băuturi alcoolice ori prezența altor persoane în cabinele de vot.

„Precizăm că, în perioada următoare, polițiștii vor desfășura activități sub coordonarea procurorilor din cadrul unităților de Parchet competente pentru clarificarea tuturor aspectelor sesizate, precum și stabilirea împrejurărilor în care acestea s-au produs. Reamintim că, la nivel național, pe toată perioada electorală, însemnând campania electorală, ziua și pre-ziua votului, față de situația înregistrată la precedentele alegeri locale din 2012, numărul de sesizări a scăzut cu 43%, infracțiunile sesizate au fost cu 51% mai puține, iar al contravențiilor cu 53%.”, se mai arată în comunicat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.