Cântec, joc și veselie, la Ziua comunei Oșești

Duminică, 8 iulie, locuitorii din Oșești au îmbrăcat haine de sărbătoare, cu ocazia celei de-a  X-a ediţii a Zilei Comunei.  Cu acest prilej, Consiliul Local şi Primăria Oșești au oferit localnicilor un spectacol folcloric de excepție. Rând pe rând, pe scena aflată în aer liber, lângă Căminul Cultural, au urcat membrii Fanfarei Alexandru, apoi copiii de la Ansamblul de dansuri ”Pădurețul” Oșești, coordonați de Sofica Merilă, interpreții Teodora Panainte, Nicu Mâță-Republica Moldova, Lăcrămioara Dârlea, Raluca Andronache, Margareta Clipa, Lili Ciortan și Nadia Duluman, cea din urmă fiind și prezentatoarea întregului spectacol. 
Startul manifestării a fost dat de Didi Alexandroae, primarul comunei, care a considerat că, așa cum e în tradiția românului, se cade ca serbarea să înceapă cu binecuvântarea preoților din comună. Apoi sărbătoarea a continuat cu cântec, joc și voie bună. Iar localnicii i-au onorat din plin pe artiștii prezenți,prinzându-se în joc în ritmurile muzicii și aplaudându-i la final, în semn de apreciere.

”Ediţia din acest an a Zilei Comunei Oșești am asociat-o cu comemorarea lui Ștefan cel Mare, personalitatye istorică reprezentativă pentru comuna noastră, deoarece legenda spune satul Oșești își are obârșia de la Ștefan cel Mare, care ar fi împroprietărit aici pe trei din scutierii săi. Se povestește cum, călătorind pe aceste meleaguri, de la Vaslui la Roman, marele domnitor a poposit pentru o noapte aici, așezând tabăra și stând la masă în plin codru, împreuna cu curtenii săi. A doua zi, plecând foarte devreme, copiii lui de casă au uitat în locul taberei o șa domnească, la care voievodul ținea foarte mult. După o bucată de drum, pierderea a fost observată și trei dintre scutierii domnului  s-au oferit să meargă îndărăt să o găsească. Aducându-o îndărăt domnitorului, acesta, de bucurie, le-a dăruit o ocină răzășească, cu urite în regulă, din moșia Domniei, aici, pe pârul Simnic. Așezarea a început să se numească „O șea”, care a devenit mai apoi „O șeăești”, iar mai târziu Oșești. Prin urmare, suntem urmași de răzeși și a intrat în tradiție să sărbătorim acest lucru. Avem motive de sărbătoare și pe plan administrativ: avem în derulare un proiect de alimentare cu apă și canalizare, pe care sperăm să îl finalizăm până în luna noiembrie, suntem în faza de licitație și de atribuire a contractelor pentru construirea a două grădinițe și reabilitarea unei școli, iar în perspectivă, am depus și așteptăm cu nerăbdare, aprobarea unui proiect de asfaltare a unei porțiuni de 6,5 km de drum în satul Buda. Acolo am lucrat deja la apă și canalizare, dar lucrările efectuate au creat un oarecare disconfort, pe care aprobarea acestui proiect l-ar rezolva sută la sută și ne-ar permite să oferim condiții civilizate de trai tuturor locuitorilor din zonă.”, ne-a spus Didi Alexandroae, primarul comunei Oșești

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.