Autoritățile locale au marcat ziua de 9 mai prin activități festive

Consiliul Județean Vaslui și Primăria municipiului Vaslui au marcat ziua de 9 mai 2021,  zi cu triplă semnificație istorică, Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei, printr-o suită de festivități care s-au desfășuart la  „Monumentul Independenței” din municipiul Vaslui: slujbă religioasă, alocuțiuni ale autorităților locale și depunere de coroane.
”Ne aflăm în fiecare an, aici, de 9 mai, în fața acestei fresce, pentru a ține în mod simbolic o lecție de istorie destinată celor prezenți și celor viitori. Cei care sunt obiectul acestei fresce fac parte din trecutul nostru și reprezintă partea glorioasă a acestui trecut. La 9 mai 1877, C.A. Rosetti răspunzând interpelării deputatului Nicolae Fleva și luând act de declarația ministrului Mihail Kogălniceanu, supune votului și proclamă independența României așa cum ea fusese desenată din declarațiile acestora. În după amiază acelei zile, Senatul a votat și iată că începând de a doua zi, armata română, condusă de regele Carol, a participat nemijlocit la efortul de război, care s-a materializat prin independența României. Această lecție de război a fost ilustrată și de participanții vasluieni. Să ne amintim de cel care a fost Constantin Țurcanu, imortalizat de către Vasile Alecsandri în poezia ”Sergentul”, într-un fel în care nimeni nu a reușit să impresioneze și a păstrat vie amintirea participanților din Vaslui la efortul de război pentru independența României.
La 9 mai 1945 se declară sfârșitul celui de-al doilea război mondial, prin semnarea Tratatului de la Poznan, iar România s-a aflat în tabăra aliaților, a învingătorilor, trebuind, totuși, să plătească numeroase despăgubiri de război, pentru participarea alături de puterile Axei.
Lucrurile acestea au fost corectate de istorie și iată-ne astăzi omagiind acel 9 mai de la 1950, pe care ministrul francez de externe Robert Schuman, printr-un discurs politic propunea un plan de colaborare a țărilor de pe bătrânul continent, care să ducă la crearea Europei Unite, preluând o idee mai veche din secolul Luminilor, în care se punea bazele unei soluții pentru înlăturarea numeroaselor conflicte de pe teritoriul european. Abia după 200 de ani, România s-a alăturat națiunilor europene”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
„144 de ani de la independenţa de stat a României, moment crucial în dezvoltarea viitoare a ţării noastre. Nu putem să uităm faptul că Războiul de Independenţă a fost lupta întregului popor pentru această ţară care începea să se formeze. (…) 9 mai 1945 este victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite împotriva Germaniei naziste, care a pus capăt celei mai mari conflagraţii mondiale, în care, de asemenea, jertfa poporului român a fost imensă. Trauma războiului a durat mulţi ani, poate că şi acum urmele războiului din ţara noastră nu au fost şterse. Mergem mai departe şi ne îndreptăm gândurile la 9 mai 1950, când au fost puse bazele Uniunii Europene, o asociere de state în care ţările membre să aibă capacitatea deplină de a se dezvolta, de a colabora. Sigur, după ani, România nu putea să se abată de la acest drum comun. Suntem parteneri egali, suntem parteneri care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea UE şi beneficiem de drepturile care ni se cuvin”, a precizat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui .
Au mai fost depuse coroane de flori din partea Camerei Deputaţilor, Instituției Prefectului, Primăriei Vaslui, din partea Asociaţiei Veteranilor de Război și ai celorlalte organizaţii invitate.
Serviciul religios a fost oficiat de către un sobor de preoți, în frunte cu părintele consilier al Episcopiei Hușilor, Cosmin Gubernat. (Foto: facebook -Consiliul Judetean Vaslui)