Acțiuni pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice

Poliţiştii vasluieni desfăşoară acţiuni pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerilor de material lemnos. Cu ocazia acestor activități au fost depistate mai multe persoane care comercializau sau transportau în mod ilegal material lemnos.

DSCN3899 (Copy)În ziua de 16 decembrie a.c., polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, de investigații economico-financiare precum și de la secțiile de poliție rurală Vaslui, Murgeni, Iana și Banca împreună cu reprezentanți din cadrul Direcției Silvice Vaslui, Gărzii Forestiere Focșani și Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui au desfășurat pe raza județului Vaslui activități specifice pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, a transporturilor ilegale de materiale lemnoase și a faptelor ilicite de comerț pe această linie.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au efectuat controale în zona piețelor, târgurilor și în locurile unde se comercializează pomi de Crăciun și au verificat mai multe autoturisme care transportau material lemnos, privind documentele de proveniență și însoțire a mărfii și a materialului lemnos.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 50 de contravenții pentru care au aplicat sancțiuni în valoare totală de 15.295 de lei, 8 dintre acestea fiind aplicate în baza prevederilor Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Polițiștii au depistat în Piaţa Vidin din municipiul Vaslui, un bărbat care oferea spre comercializare 19 pomi de Crăciun, fără ca aceştia să fie marcaţi cu sigiliu-crotaliu, conform prevederilor pe linia circulaţiei materialului lemnos. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional în conformitate  cu prevederile Legii 171/2010, iar pomii de Crăciun au fost confiscaţi şi predaţi reprezentanţilor silvici.

Un tânăr de 29 ani a fost identificat în trafic, pe strada Corni din municipiul Huşi, în timp ce transporta cu autoturismul 1.850 mc material lemnos, esenţă plop, fără a deţine documente legale de provenienţă.

Tânărul a fost sancţionat conform Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat şi predat Ocolului Silvic Huşi.

Au fost identificaţi în trafic, pe raza comunei Băceşti, doi bărbați, în vârstă de 35 ani, respectiv 48 ani, ambii din sat Păltiniş, comuna Băceşti, care transportau cu două vehicule cu tracțiune animală 1,5 mc material lemnos, fără a deţine documente legale de provenienţă.

S-a luat măsura sancţionării contravenţionale a celor două persoane conform Legii nr.171/2010 şi a confiscării materialului lemnos, care a fost predat reprezentantului Ocolului Silvic Băceşti.

Litera Legii

În conformitate cu prevederile Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, transportul materialelor lemnoase fără provenienţă legală sau transportul materialelor lemnoase fără avizele de însoţire ori fără documentele comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei şi confiscarea materialelor lemnoase în cauză.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.