Elemente de muniţie rămase neexplodate, descoperite în comunele Rebricea și Duda-Epureni

În cursul zilei de astăzi, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a fost solicitată, de două ori, pentru ridicarea unor elemente de muniţie rămase neexplodate.

Primul apel a fost ȋn jurul orei 07.58, prin care o persoană din localitatea Craciunesti, comuna Rebricea sesiza faptul ca a descoperit o grenada in albia unui rau ce trece prin gradina casei. La faţa locului s-a deplasat echipa pirotehnică, formată dintr-un ofițer și un subofiţer, care a asanat zona, identificand o grenadă de mâna defensivă.

La ora 10.36, echipa pirotehnică s-a deplasat ȋn localitatea Valea-Grecului, comuna Duda-Epureni pentru ridicarea unui proiectil de artilerie exploziv calibru 152 mm. Acesta a fost descoperit pe un teren viran unde se desfășurau lucrari agricole mecanizate.

Elementele de muniţie au fost ridicate, transportate şi depozitate în locul special amenajat, în vederea distrugerii. În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

De aceea, reamintim cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii să anunţe imediat organele abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi să respecte următoarele recomandări:

– nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;

– nu le introduceţi în foc; – nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;

– nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;

– nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;

– nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;

– în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătățiri

-nu lăsați copiii să se joace cu elementele de muniție descoperite

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.