Ziua de 9 mai, marcată la Biblioteca Județeană Vaslui prin expoziții de carte și momente artistice

Tripla semnificație a zilei de 9 mai (Ziua Independenței României,  Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial,  și Ziua Europei) au fost marcată de Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui printr-o serie de acțiuni specific.

Astfel, împlinirea a 145 de ani de la proclamarea 𝑰𝒏𝒅𝒆𝒑𝒆𝒏𝒅𝒆𝒏𝒕̦𝒆𝒊 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒆𝒊, 77 de ani de la 𝒗𝒊𝒄𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂 𝒄𝒐𝒂𝒍𝒊𝒕̦𝒊𝒆𝒊 𝑵𝒂𝒕̦𝒊𝒖𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓 𝑼𝒏𝒊𝒕𝒆 𝒊̂𝒏 𝒄𝒆𝒍 𝒅𝒆-𝒂𝒍 𝒅𝒐𝒊𝒍𝒆𝒂 𝒓𝒂̆𝒛𝒃𝒐𝒊 𝒎𝒐𝒏𝒅𝒊𝒂𝒍 și 72 de ani de la momentul istoric reprezentat de 𝑫𝒆𝒄𝒍𝒂𝒓𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝑺𝒄𝒉𝒖𝒎𝒂𝒏, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, propunere considerată piatra de temelie a Uniunii Europene au fost punctate într-o expoziție tematică, organizată în holul în cu documente din colecțiile Sălii de lectură carte și periodice.

”𝑫𝒆 𝒍𝒂 𝒊𝒏𝒅𝒆𝒑𝒆𝒏𝒅𝒆𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒍𝒂 𝒓𝒆𝒈𝒂𝒍𝒊𝒕𝒂𝒕𝒆” a fost tema unei a doua expoziții și a unei prezentări, realizate de bibliotecarele de la Sala de împrumut la domiciliu pentru copii.

Documentele expuse au reliefat împlinirea celor 145 de ani de la declararea Independenței de stat a României, țara noastră devenind liberă, suverană, ieşită de sub vasalitatea formală a Imperiului Otoman, 156 de ani de când Carol de Hohenzollern Sigmaringen a sosit la București și a depus în fața Parlamentului României jurământul de credință fiind încoronat Principe al României cu numele Carol I și 141 de ani de când România a devenit regat, iar Carol I a devenit primul rege al României.

În fiecare an, de 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐢 sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Cu această ocazie, Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a organizat o activitate care a celebrat Ziua Europei prin muzică și gânduri optimiste, într-un recital susținut de elevii Asociației Culturale Domisong. La această activitate, cei prezenți au aflat informații despre Uniunea Europeană și semnificația acestei zile și au vizionat expoziția de desene realizate de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Văleni și Grădinița Nr 3 Vaslui. Activitatea a fost coordonată de bibliotecarele Luminița Șerban și Carmen Trufia, în colaborare cu Centrul Europe Direct Vaslui.