Ziua comunei Bălteni, între sărbătoare şi satisfacţia lucrurilor bine făcute (galerie foto)

Duminică, 12 iunie, comuna Bălteni s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare, nu numai pentru că oamenii de aici au cinstit ca orice creştin ziua de duminică, ci şi pentru că în comună s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a zilei satului, intitulată sugestiv “Ziua comunei Bălteni”. Oamenii din satele componente şi fii satului au fost invitaţi la o suită de activităţi organizate de Primăria Bălteni, în frunte cu primarul reales al comunităţii, Relu Braşoveanu, care nu numai că le-a mulţumit oamenilor pentru votul de încredere acordat, dar a făcut şi o scurtă trecere în revistă a proiectele ce vor fi realizate. Localnicii s-au bucurat din plin de toate manifestările oferite şi, mai ales, de surprizele pregătite de edil, dar şi de recitalul lui Radu Ile, invitatul special al zilei

Programul manifestărilor a fost deschis cu sfinţirea şcolii şi a Centrului Cultural din localitate, unde preotul din comună a oficiat o slujbă religioasă. Construite pe structura unui fost magazin cooperatist, cele două unităţi au fost finalizate în cursul ultimului an şi constituiau o necesitate pentru  comunitate. “Am reuşit să finalizăm procedurile de achiziţie ale clădirii în 2013. Am realizat un proiect şi, exclusiv din fonduri proprii, am reuşit să realizăm ce ne-am dorit. Ne-am dorit, în primul rând, să mutăm copiii din şcoala veche, o clădire ce stătea să se dărâme, într-un nou local. Acum copii din clasele I-VIII de la Şcoala gimnazială nr. 1 Vaslui dispun de condiţii civilizate, în cele cinci săli de clasă de aici (unele clase învaţă în regim de clase simultane). Ne-am mai dorit şi crearea unui spaţiu destinat activităţilor culturale din comună. Am înfiinţat o fanfară de care suntem mândri, avem formaţia de dansuri populare “Moştenitorii”, se desfăşoară în comună numeroase evenimente, dar nu aveam şi un spaţiu potrivit pentru asta. Aşa se face că, la începutul lunii martie am inaugurat Centrul Cultural, sfinţit astăzi, ocazie cu care am desfăşurat şi primul eveniment: aniversarea doamnelor din comunitate, cu ocazia zilei de 8 martie. Centrul Cultural are o capacitate de 250 de locuri, bucătărie, două toalete şi oferă toate condiţiile necesare desfăşurării unor evenimente importante pentru comunitate. Urmează să mutăm aici şi biblioteca, astfel încât locaţia să îşi merite pe deplin denumirea de Centru Cultural”, ne-a spus Relu Braşoveanu, primarul comunei. Acesta a pregătit şi diplome pentru cele două familii care au împlinit 50 de ani de căsnicie, evidenţiindu-le ca modele de fidelitate pentru cei mai tineri.

Ziiua Satului Bălteni a continuat cu desfăşurarea unor activităţi sportive, dar şi cu un spectacol susţinut de Fanfara de la Valea Mare, de Fanfara “Bucuria”, de soliştii Teodora Panainte, Lili Ciortan, Crina Nedelcu, Mariana Romaşcu, Emilia Brodoceanu, Ionuţ Cojocaru, Nadia,  de dansatorii Ansamblului de dansuri “Moştenitorii”. Atracţia serii a fost capul de afiş al spectacolului, cântăreţul Radu Ile. Nu au lipsit pe parcursul zilei nici surprizele oferite de organizatori, o tombolă cu premii, fiind una dintre acestea.

Reales pentru al treilea mandat de primar al comunei, cu o majoritate copleşitoare de voturi (87,15%) primarul le-a mulţumit concetăţenilor pentru încredere şi a profitat de prilej pentru a face un scurt bilanţ al lucrurilor realizate, dar şi a celor aflate în faza de proiect. Şi acestea nu sunt deloc puţine, Centrul Cultural fiind doar una din investiţiile ultimului mandat. La Bălteni s-au început lucrările de reparaţie la biserică, a fost turnat 3,5 km de asfalt la Bălteni Deal, plus încă doi pe drumul judeţean, până la biserică, a fost finalizată modernizarea unei alte şcoli şcoala,  unde urmează să se facă împrejmuirea şi sistematizarea, au realizat proiecte europene pentru achiziţia de costume populare şi instrumente muzicale pentru fanfara din localitate, există o reţea de internet bine pusă la punct, realizată cu ajutorul programului RO-NET.  Potrivit edilului, acum se află în derulare o licitaţie pentru asfaltarea unui drum de 4,5 km şi sunt planuri pentru renovarea fostul dispensar din localitate, care urmează a fi  transformat într-un after school, printr-un parteneriat încheiat cu GAL “Movila lui Burcel” şi Fundaţia World Vision, care va asigura asistenţa pe partea socială. De asemenea, se intenţionază finalizarea Bisericii cu hramul “Constantin si Elena” şi sfinţirea sa în anul 2020, construirea unei camere mortuare dotată cu frigidere. Relu Braşoveanu i-a asigurat pe localnici şi că va continua modernizarea infrastructurii,  că intenţionează înfiinţarea mai multor platforme de gunoi şi asigurarea transportului acestuia şi că există dorinţa de a  extinde şi moderniza sistemului de iluminat public.

“Astăzi, vrem să oferim oamenilor câteva momente de bucurie păstrând tradiţia şi organizând an de an ziua comunei, o sărbătoare pe care o oferim cu drag pentru ca cei de aici să mai uite puţin din grijile cotidiene. Ne dorim însă ca acesta să fie şi un moment de bilanţ a ceea ce noi facem în această comună, a investiţiilor pe care le-am făcut, dar şi a celor pe care nu am reuşit să le finalizăm, un prilej de a ne întâlni cu cetăţenii din comună, pentru a le mulţumi încă o dată de încrederea pe care mi-au acordat-o, să-i asigur că, în continuare, voi încerca să fac tot ce este mai bun pentru comuna Bălteni. Am vrut să petrecem şi să ne bucurăm împreună, aşa cum facem de fiecare dată de sărbători ”, ne-a mai spus primarul Relu Braşoveanu. (Mihaela Zărnescu)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.