Veteran de război, aniversat la 100 de ani

Toader Bejenaru, un veteran de război din satul Doagele, comuna Dragomirești, a împlinit, astăzi, un secol de viață. Evenimentul nu a trecut neobservat de autorități. Astfel, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, veteranul a fost sărbătorit nu doar de apropiați, ci și de reprezentanții primăriei Dragomirești, de prefectul Isabel Bogdan, de vicepreședintele Consiliului Judeţean, Vasile Mariciuc, și reprezentanți ai Centrului Militar Județean (CMJ) Vaslui.

“Căpitanul în retragere a participat activ în cel de-al doilea război mondial, perioadă pe care nu o poate uita niciodată. De 72 de ani trăiește fără un picior, fiind rănit exact cu trei săptămâni înainte de terminarea conflagrației militare. Cu toate acestea, Toader Bejenaru este un om gospodar, respectat în comunitate, reușind să-și crească, alături de soție, cei opt copii.Aşa cum dumneavoastră, pe front, nu v-aţi lăsat camarazii în urmă, aşa şi Instituția Prefectului-județul Vaslui are datoria de a vă sprijini şi de a vă oferi, necondiţionat, respectul şi preţuirea tuturor. Sunteţi acela care la chemarea ţării nu aţi pus întrebări, nu aţi cerut nimic, nu aţi pus în balanţă sacrificiul tinereţii voastre, aţi lăsat acasă părinţii, fraţii, surorile, soţia şi copiii, plugul în brazdă şi aţi răspuns prezent, oferindu-vă, pentru apărarea fiinţei naţionale şi eliberarea gliei strămoşeşti, bunul cel mai de preţ – viaţa. La mulți ani!”, i-a transmis sărbătoritului prefectul Isabel BOGDAN.

Comandantul CMJ, locotenent-colonelul Dan Pintilie, i-a înmânat o Diplomă aniversară și o alta din partea Ministerului Apărării Naționale. Reprezentantul Asociației Naționale a Veteranilor de Război Filiala (ANVR) Vaslui, col.(r) Marin Costia, i-a înmânat sărbătoritului o diplomă și un ajutor bănesc în valoare de 200 de lei. De asemenea, prin primarul Dănuț Iacob, primăria Dragomirești i-a acordat suma de 500 lei. Toader Bejenaru a primit și un tort aniversar și a ciocnit cu invitații un pahar de șampanie.

Cpt. (rtg.) Toader Bejenaru s-a născut la data de 9 martie 1917, în localitatea Doagele, din comuna Dragomireşti. Copilăria, tinereţea, precum şi marea majoritate a timpului de „om la casa lui” şi le-a petrecut în satul natal. S-a căsătorit cu Sandra la în anul 1944, cu care a avut 8 copii. Un prim contact cu mediul militar la avut prima data în ziua de 24  iulie 1941 când a fost încorporat pentru a efectua serviciul militar obligatoriu într-o unitate militară. Acesta a luptat pe Frontul de Est fiind decorat cu medalia „Bărbăţie şi credinţă”cu spadă clasa a III-a, cât şi pe Frontul de Vest până pe data de 14 aprilie 1945, când a fost rănit în luptele de la Gron-Nistra din Austria. A fost lăsat la vatră în data de 22octombrie 1945 cînd a fost clasat invalid de război şi decorat cu „Virtutea Militară de Război”, clasa a II-a.

Acum, la zi aniversară,  alături de militari şi de autorităţile vasluiene, membrii comunităţii salută cu deosebit respect şi apreciere pe veteranul de război TOADER BEJENARU şi îi urăm cu toţii multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.