Vasluiul ca parte a Europei, temă de conferință la Consiliul Județean

Vineri, 7 decembrie,în Sala “Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui, instituția gazdă şi Centrul de Informare ,,Europe Direct” Vaslui au organizat conferinţa „Rolul României în Uniunea Europeană”.  La eveniment au participat  și  Tudor Buzatu- Secretar de Stat în Guvernul României,  Eduard-Andrei Popica – prefectul județului Vaslui, Vasile Mariciuc- vicepreședinte al Consiliul Județean Vaslui. Invitații  au salutat prezența Uniunii Europene în județ, prin investițiile realizate și au evidențiat avantajele pe care le are România ca stat membru al UE.

”În contextul Anului European al Patrimoniului Cultural, al Centenarului Marii Unirii şi al preluării de către România a Președinției Consiliului UE, am dorit să aducem în atenţia publicului vasluian momentele importante din istoria României şi a Europei, trecute şi viitoare, parte a patrimoniului nostru cultural”, a precizat moderatorul evenimentului, Valeriu Cragață, administrator public al județului.

Secretarul de Stat, Tudor Buzatu a trecut în revistă obiectivele și misiunea pe care o va avea România în prima jumătate a anului viitor, când va prelua pentru prima dată Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene: ”România va fi un partener de încredere, va respecta agenda europeană și va juca rolul de mediator imparțial în cadrul negocierilor de la nivelul Consiliului UE. Mandatul României va fi exercitat într-un context complex, caracterizat de negocierile privind Brexit și de schimbările instituționale care vor urma după alegerile pentru Parlamentul European, din 26 mai 2019. De asemenea, în cele 6 luni de mandat, România va fi gazda unor reuniuni formale și informale. În acest sens, pe 9 mai 2019 va avea loc la Sibiu summit-ul șefilor de stat și de guvern”.

Conferința a reprezentat un bun prilej de discuție și despre importanța fondurilor europene în regiune, iar Cristina Bodron, expert la Biroul Regional de Informare din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a demonstrat, prin exemple concrete, cum Programul REGIO continuă să contribuie la dezvoltarea țării și să fie ” trenul Regiunii Nord-Est spre Europa”.

Pentru că România a împlinit 100 de ani de la Marea Unire în Anul European al Patrimoniului Cultural, din cadrul evenimentului nu puteau lipsi exemple de proiecte de succes derulate în județul Vaslui și finanțate de UE, în vederea conservării patrimoniului cultural local și național, dar și a revitalizării tradițiilor populare.

Unul dintre aceste proiecte, prezentat de Cristina Vasiliu, coordonator Europe Direct Vaslui,  a fost Reabilitarea Centrului Cultural Istoric al municipiului Bârlad, proiect derulat de Consiliul Judetean Vaslui in parteneriat cu Primaria municipiului Barlad : ”Prin lucrările făcute la Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, la Teatrul ,,V.I.Popa” Bârlad şi la parcul adiacent care alcatuiesc Centrul Cultural Istoric al Municipiului Barlad, reabilitat cu fonduri europene,  a fost redat judetului si regiunii un obiectiv de patrimoniu cultural important ce a crescut în mod semnificativ vizibilitatea institutiilor culturale care isi desfasoara activitatea in acest areal precum si numarul vizitatorilor, turistilor si actiunilor culturale si stiintifce desfasurate”.

Mihaela Voicu, project manager la Fundaţia World Vision România, Biroul Zonal Iaşi şi Vaslui, a demonstrat că fondurile europene sunt importante și pentru ONG-uri și reprezintă o mare oportunitate de a revitaliza patrimoniul cultural tradiţional. Aceasta a venit însoțită de doamnele Roşu Micşunica, meşter popular la Asociaţia ,,Artă şi Tradiţie Vultureşti” Vaslui şi Adriana Ailoaiei, meşter popular la Asociaţia ,,Bujorii din Laza” Vaslui, care încearcă să convingă pe cât mai mulți că, menținerea tradițiilor și a meșteșugurilor înseamnă păstrarea propriei identități.

Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire nu putea fi trecută cu vederea, iar despre implicarea României în cele două Războaie Mondiale și eforturile pe care le-a întreprins aceasta pentru a fi parte a proiectului european, a vorbit Ramona Mocanu, directorul Muzeului Judeţean ,,Ştefan cel Mare” Vaslui.

Liliana Grama, de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Vaslui  a susţinut o scurtă prezentare a membrilor familiei regale și a României de acum 100 de ani.

Partenerul tradițional al Centrului Europe Direct, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui a încheiat evenimentul cu invitați surpriză: Ansamblurile folcloric ,,Mugurelul” şi Ansamblul de dansuri ,,Hora Vasluiului”, ce au încântat audiența prin câteva momente autentice românești.