“Târgul de primăvară” Vaslui- 2016 (galerie foto)

 În perioada 16-18 martie, obiceiurile populare româneşti specifice primăverii au prins viaţă la Silver Mall Vaslui, în cadrul „Târgului de primăvară”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui. La ediţia Târgului de Primãvarã din acest an au fost prezenţi peste 30 de meşteripopulari din judeţul Vaslui, care  au oferit vasluienilor mãrtisoare, bijuterii şi decoraţiuni pentru toate gusturile.

Cel mai mic artist prezent la târg a fost Cezara Cuzepan, care a venit cu mama ei, Gabriela Cuzepan. A învãţat de la ea nu numai arta de împâslire a lânii, dar şi cum sã creeze multe alte lucruri frumoase. Aşa se face cã au venit împreunã, dar fiecare cu propriile creaţii, realizate din lânã împâslitã, fir de canepã, seminţe din plante.
Brăţările aducătoare de noroc ale Mihaelei Mircea sau mărişoarele lucrate cu migală de Flavia Bocãnet, un viitor economist, acum studentã în anul I la Universitatea „Al. Ioan Cuza“, bijuteriile tradiţionale ale Danei Vieru, o viitoare arhitectă, au atras nu numai privirile, dar şi admiraţia vizitatorilor. Remarcabile prin fineţe şielegantã, dar şi prin mãiestria cu care au fost realizate, nu am putut sã nu remarcãm în cadrul Târgului mãrtisoarele, felicitãrile şi semnele de carte cusute ale Mihaelei Duluman sau mãrtisoarele sculptate cu migalã în lemn de Cãtãlin Luncanu. Originale, mărţişoarele şi decoraţiunile realizate din oase de peste ale Vioricăi Marcu, dar şimărţişoarele din ceramică realizate de voluntarii Centrului de Tineret Negreşti, coordonaţi de Petronel Stanciu. şi în anii din urmă, acţiunea acestora din urmă are un scop umanitar, fondurile obţinute din vânzarea mărţişoarelor fiind destinate unei persoane cu disabilităţi”,
Ca în fiecare an, un stand a fost rezervat lucrãrilor realizate de copiii şi adulţii din centrele de recuperare ale Direcţiei Generale de Asistentã Socialã şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Vaslui. Mândri de creaţiile lor, i-am întâlnit şi pe copiii de la Şcoala Vasile Alecsandri Vaslui, însoţiţi de prof. de arte plastice Irina Mihaela Ureche, sub îndrumarea căreia micuţii de la clasele de arte au realizat mărţişoare, bijuterii, decoraţiuni, în culori vii, reflectând lumea minunată în care trăiesc.
Alãturi de meşterii populari, în târg au fost prezenţi şi doi producãtori apicoli, Adriana Țibulcã şi Cristian Onuțã, dar şi Andrei Onu, care a venit cu turtã dulce, produse care au atras, în egalã mãsurã, şi copii, şi adulţi.
În cadrul târgului nu a fost greu de remarcat, prin autenticitate şi parfumul pe care l-a rãspândit, standul Asociaţiei Cultivatorilor de Lavandã din Vaslui. În buchetelemai mari sau mai mici, sau ambalatã în sãculeți de pânzã, lavanda, cunocutã ca plantã care ocroteşte cãminul, a fost extrem de apreciatã..Asociaţia, înfiinţată cu doi aniîn urmă, a fost prezenţă şi anul trecut la Târg, dar anul acesta a venit cu o ofertă mult mai bogată, mărţişoarelor şi săculeţilor de lavandă alăturândulise uleiuri şiapă de lavandă. „Ne-am dorit nu numai diversificăm gama de produse, dar oferim tuturor posibilitatea de a le achiziţiona în ambalaje elegante, potrivite unui cadou oferit în prag de primăvară”, ne-au spus reprezentantele Asociaţiei.
Sâmbãtã seară, atmosfera a fost animată de muzică populară românească, într-un spectacol oferit de Grupul folcloric „Mugurel“, şi de Ansamblul de dansuri „Hora Vasluiului“,

“Târgul de primăvară ocazia meşterilor populari şi prezinte produsele, demonstrând încă o dată duc tradiţia mai departe şi oferind vasluienilor ocazia de a lecumpăra cadouri deosebite celor dragi, la început de primăvară. Noi suntem convinşi , atunci când lucrăm în echipa, rezultatele sunt pe măsură, astfel încât iată avem un start al primăverii în forţă, aşa cum se cuvine la Vaslui. Dat fiind numãrul mare al celor care au participat la toate ofertele târgului care, evident, a avut omotivaţie culturalã, putem spune cã ne-am îndeplinit obiectivul propus şi ne face sã ne gândim serios la continuarea acestui proiect“, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.

Astăzi, copiii vor interacţiona cu trupa Funny Art Iaşi, cu magicianul Robertino și cu Claudia Stroe, concurentă de la „Românii au Talent”.
Rodan Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.