Tânăr din Muntenii de Jos, reținut după ce a fost prins mangă la volan

Polițiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au reținut un bărbat din comuna Muntenii de Sus, județul Vaslui, bănuit de comiterea unei infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

La data de 3 iunie 2024, ora 12.56, polițiștii Biroului Rutier Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Plopilor din municipiul Vaslui, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 32 de ani, din comuna Muntenii de Sus, județul Vaslui.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.32 mg/l  alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. 

Ieri, 4 iunie a.c., în baza probatoriului administrat, polițiștii vasluieni l-au reținut pe bărbat, pe o perioadă de 24 ore. Acesta urmează a fi prezentat instanței de judecată, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Extras din Codul Penal

            Articolul  336

           Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. 

De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. 

Reamintim cetățenilor că,

Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

One thought on “Tânăr din Muntenii de Jos, reținut după ce a fost prins mangă la volan

Comentariile sunt închise.