Tâlhari la 15 ani! Doi minori au smuls rucsacul unei femei de 51 de ani și s-au făcut nevăzuți

Polițiștii au reținut doi minori din comunele Lipovăț și Costești, județul Vaslui, bănuiți de săvârșirea unei infracțiuni de tâlhărie, comisă în luna mai 2022, în municipiul Vaslui.

Polițiștii Biroului Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, au documentat și probat activitatea infracțională a doi minori, ambii în vârstă de 15 ani, din comunele Lipovăț și Costești, județul Vaslui, bănuiți de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii vasluieni au stabilit că în noaptea de 29/30 mai 2022, la ora 00.00, minorii bănuiți de comiterea infracțiunii ar fi deposedat, prin smulgere, o persoană vătămată, femeie în vârstă de 51 de ani, de un rucsac în care se aflau mai multe bunuri de valoare. 

Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunii a fost estimat la peste 4.000 de lei, fiind recuperat în proporție de 40 %. În urma probatoriului administrat, în cursul zilei de ieri, 8 iunie 2022, poliţiştii i-au reținut pe minori, pentru o perioadă de 24 de ore. Acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru dispunerea unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a minorului. 

RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA INFRACȚIUNILOR DE TÂLHĂRIE
În locurile publice:

  • Evitați deplasările pe trasee situate în zone mai puțin circulate (câmpuri, parcuri, șantiere);
  • Dacă din diverse motive trebuie să circulați după lăsarea întunericului, ocoliți locurile neiluminate ori în care se află unități cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice;
  • Când observați că sunteți urmăriți de un individ (sau mai mulți), deplasați-vă prin zone intens circulate (chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului) și adresați-vă primului polițist întâlnit;
  • Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare (lănțișoare, brățări, telefoane mobile atârnate la gât);
  • Nu vă lăsați atrași în locuri dosnice de către persoane care oferă spre vânzare diverse produse/servicii.

       În spații comune ale ale imobilelor:

  • Nu permiteți persoanelor străine să intre în locuința dumneavoastră, indiferent de motivele invocate.
  • La intrarea în imobil fiți foarte atenți pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracțiuni; nu stați cu spatele spre aceste locuri. Nici măcar atunci când deschideți sau încuiați ușa nu trebuie să pierdeți din vedere aceste lucruri.
  • Orice persoană necunoscută care staționează fără motiv în spațiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgență; alertați mai mulți vecini, iar dacă este cazul, apelați la cea mai apropiată unitate de poliție.
  • Dacă sunteți agresați nu aveți rețineri în a țipa, o astfel de reacție îl poate determina pe infractor să vă lase în pace și să părăsească în grabă locul.