Supăraţi pentru că nu li s-au aprobat amendamentele la rectificarea bugetului, liberalii vasluieni au părăsit şedinţa de Consiliu Judeţean
A devenit deja o regulă ca la fiecare şedinţă în care pe ordinea de zi este prevăzută o alocare sau orectificare bugetară a Consiliului Judeţean, liberalii să îşi exprime nemulţumirea faţă de modul în care sunt distribuiţi banii către primării, venind cu amendamente. Nu a făcut excepţie nici şedinţa extraordinară de miercuri, 30 octombrie, când consilierii liberali au cerut ca rectificarea să includă alocări pentru comuna Alexandru Vlahuţă, “aflată în pragul colapsului”, dar şi pentru spitalul din Bârlad. Pentru că Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean, a afirmat că, potrivit datelor de la Finanţe, primăria în cauză are în cont 500.000 lei, iar Primăria Bârlad, administratorul spitalului, are 60 de milioane de lei excedent din care poate susţine nevoile unităţii medicale, amendamentele nu au trecut de votul consilierilor PSD şi ALDE. Supăraţi şi fără alte argumente, consilierii judeţeni PNL au părăsit sala de şedinţe chiar după votul de la primul punct de pe ordinea de zi. “Trebuie să vedem exact ce se întâmplă la Alexandru Vlahuţă! Poate au avut nişte cheltuieli după ce am primit noi situaţia de la Finanţe. Să vorbim cu primarul, cu contabilul de acolo, să vedem care este situaţia, pentru că nu o să îi lăsăm aşa”, a spus preşedintele CJ la finalul şedinţei.
Primul punct pe ordinea de zi a şedinţei de Consilu Judeţean a prevăzut o rectificare bugetară, dată de echilibrarea unor cheltuieli. Mai exact, banii rămaşi nefolosiţi pe unele segmente (proiecte amânate sau economii ale unor instituţii) au fost redistribuiţi pentru a satisface nevoile apărute la alte instituţii sau primării. Astfel, pe listă au apărut şi suplimentări pentru câteva primării: câte 100.000 lei pentru Bogdana şi Poieneşti, 200.000 lei pentru Yorleni şi câte 400.000 lei pentru Hoceni şi Pădureni. Au venit şi amendamentele! Astfel, Gheorghe Viziteu, consilier PNL a propus alocarea sumei de 800.000 lei pentru Spitalul Municipal “Elena Beldiman” Bârlad, “400.000 lei sunt necesari pentru achizitia unei ambulanţe pentru transport pacienţi, 400.000 de lei sunt necesari pentru achiziţia unor echipamente şi pentru achitarea unor plăţi restantela furnizorii de utilităţi”, a spus acesta. Tot un amendament legat de spital, de data aceasta pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă vaslui, a propus consilierul PSd Ciprian Trifan. “Pentru că suma de un milion de lei pe secţiunea “transporturi” nu va fi utilizat, propun alocarea acestei sume Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui care a înaintat o adresă în acest sens” a spus Ciprian Trifan, menţionând printre altele achiziţionarea şi montarea unui aparat de radiologie precum şi lucrări de igienizare şi reparaţii la Spitalul Vechi. Pentru că unul din amendamentele PNL din şedinţa trecută, referitor la alocarea unei sume către comuna Alexandru Vlahuţă a fost respins de comisia juridică, consilierul PNl Simona Polak a pledat pentru cauza acestei comune: “Vă rugãm, domnule preşedinte să meditaţi asupra situaţiei de la Alexandru Vlahutã. Nu mai au bani de salarii, pentru asistenţă socială, nu au bani pentru a plăti datoriile, sunt într-o situaţie limită”, a spus consilierul PNL, Simona Polak.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buzatu “Doamnă consilier, am datele de la Finanţe si cei de la Vlahută au un excedent de 500.000 de lei, deci pot plăti toate datoriile. Nu mai veniţi să ne spuneţi aici despre lucruri care nu se întâmplă! Salariile trebuie prinse în buget încă de la începutul anului şi nu cred că, de atunci, acolo s-au făcut angajări masive. Eu nu am primit nicio adresă de la Vlahuţă, iar dumneavoastră veniţi cu o solicitare datată pe 28. Până acum nu s-a ştiut că nu sunt bani pentru salarii?”, a întrebat , mai mult retoric, Dumitru Buzatu. “Primăria Bârlad, administratorul spitalului, are 60 de milioane de lei excedent din care poate susţine nevoile unităţii medicale. Nu poţi cere 800.000 de la Consiliul Judeţean când ai un excedent de 60 milioane. Ce faci cu ei? Pentru că dacă nu îi cheltui, la sfârşit de an aceştia se întorc la bugetul statului!”, a mai spus Dumitru Buzatu.
Şi pentru că preşedintele CJ, care prezida şedinţa, nu a mai vrut să asculte argumentele liberalilor, dar şi pentru că cele două amendamente nu au trecut de votul consilierilor PSD şi ALDE, consilierii liberali şi-au manifestat supărarea, părăsind şedinţa. “În aceste conditii, ne vedem nevoiti, noi, consilierii PNL, sã ne retragem de la şedinta Consiliului Judeţean”, a spus liberalul Liviu Iacob, care a anunţat astfel că cei şase liberali prezenţi în sală vor părăsi şedinţa,. Pe aripa liberală a rămas doar dr Liviu Cain, care nu mai face parte din PNL, exprimându-şi votul ca independent.
“Trebuie să vedem exact ce se întâmplă la Alexandru Vlahuţă!Poate au avut nişte cheltuieli după ce am primit noi situaţia de la Finanţe. Să vorbim cu primarul, cu contabilul de acolo, să vedem care este situaţia, pentru că nu o să îi lăsăm aşa. Trebuie să ânţeleagă toată lumea că, acolo unde sunt nevoi reale, vom veni cu bugetul necesar. Dar să nu vină cu proopuneri făcute pe genunchi…”, a spus spre finalul şedinţei preşedintele CJ Vaslui. Mai mult, acesta chiar i-a sfătuit pe liberali, în timp ce propuneau amendamentele, să apeleze la aparatul tehnic al CJ, astfel încât acestea să respecte toate regulile prevăzute de legislaţia în vigoare, astfel încât să nu mai existe vicii de procedură.
Şi tot pentru a mai aplana din conflictele de la şedinţele CJ, Dumitru Buzatu a mai avut o idee: “Propun ca înainte de şedinţa următoare să organizăm o “excursie” în judeţ, în care să vadă toţi consilierii, la faţa locului, cum s-au concretizat, în fapte, proiectele finanţate în acest an. Să vadă pe ce s-au dat banii… Poate impactul vizual e mai mare decât ceea ce scrie pe hârtiile pe care sunt scrise proiectele pe care noi le aprobăm aici!”