Substanța care a otrăvit o turmă de oi, face din nou victime! Unele farmacii veterinare o vând ilegal, fără rețetă!

În urmă cu două săptămâni, proprietarii unei ferme de oi din comuna Bunești-Averești, județul Vaslui, au pierdut majoritatea animalelor în care investiseră zeci de mii de euro, bani câștigați cu greu după ani de muncă în străinătate. Animalelor li s-a administrat un medicament fără avizul medicului veterinar. Situația s-a repetat zilele trecute la Dragomirești, acolo unde o familie a cumpărat pentru deparazitarea animalelor un produs pe bază de Diazinon, dintr-o farmacie din Bacău. Ajunși acasă, proprietarii de animale au aplicat produsul pe o bovină. La scurt timp, animalul a murit. Deși produsul ar trebui comercializat în condiţii stricte, numai pe bază de reţetă emisă de un medic veterinar, în unele farmacii veterinare din județ, se vinde la liber.

Diazinol conţine ca substanţă activă Diazinon, un pesticid interzis în Uniunea Europeană, prin Decizia Comisiei Europene din 6 iunie 2007 care impunea retragerea de pe piaţă a tuturor produselor fitosanitare care conţin substanţa respectivă, considerată periculoasă pentru sănătatea umană şi mediu.

“Începând cu 9 iunie 2007, nicio autorizație pentru produsele de protecție a plantelor care conțin Diazinon nu poate fi acordată sau reînnoită. Autorizațiile pentru produsele de protecție a plantelor care conțin Diazinon trebuie să fie retrase până la 6 decembrie 2007”, se precizează în decizie, arătându-se că expunerea la această substanță are efecte severe asupra oamenilor dar şi a altor organisme vii. 

… liber la animale

Cu toate acestea, în România, substanţa este permisă pentru uz veterinar şi se comercializează şi în prezent, inclusiv online, sub formă de concentrat emulsionat destinat prevenirii şi tratamentului scabiei, contra căpuşelor, puricilor şi a altor paraziţi la bovine, ovine, caprine şi suine.

Conform reglementărilor impuse de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, însă, produsul ar trebui comercializat în condiţii stricte, numai pe bază de reţetă emisă de un medic veterinar. 

One thought on “Substanța care a otrăvit o turmă de oi, face din nou victime! Unele farmacii veterinare o vând ilegal, fără rețetă!

Comentariile sunt închise.