Sărbătoare la Puşcaşi

Distracţie la maxim, muzică, joc şi voie bună. De asta au avut parte cetăţenii din Puşcaşi la sărbătoarea Zilei comunei. Evenimentul a avut loc de Sfântul Ilie când, cu mic, cu mare, îmbrăcaţi frumos, locuitorii comunei au participat la manifestările organizate de Primăria comunei.  Tonul l-au dat, încă de dimineaţă, membrii Fanfarei lui Enea, de la Valea Mare, care au creat atmosfera specifică unei zile festive.Nicolae Ignat, primarul comunei, a ţinut să aibă o întâlnire cu membrii Consiliului Local, prilej cu care a trecut în revistă proiectele şi problemele din comună.

Sute de tineri, copii şi bătrâni au profitat de vremea frumoasă şi s-au adunat la marginea pădurii, lîngă stadion,  pentru a sărbători. De şlla sebarea câmpenească nu au lipsit nici activităţile sportive, nici muzica, nici jocurile de distracţii şi nici sărmăluţele.

Oamenii au fost încântaţi deserbare, i-au aplaudat pe elevii care s-au urcat pe scenă şi au cântat sau au dansat, iar mulţi iubitori de muzică populară şi-au tocit pingelele, dansând pe melodiile interpretate de fanfară şi de cei doi solişti invitaţi: George Forcos Palade şi Constantin Tănase Lesnic.

“După ce, din 1956 până în 1968, a existat comuna Puşcaşi,  din 1968 comuna a trecut în administrarea comunei  Laza. Din anul 2004, odată cu reorganizarea administrativ teritorială, Puşcaşi a revenit la statutul de comună.  Am început activitatea cu o comunitate de 3.300 de locuitori, iar acum sunt peste 4.000, dat fiind migraţia populaţiei de la oraş către sat. Noi, ca administraţie locală am susţinut  acordarea de rerenuri pentru construcţia de case, asigurând densitatea populaţiei, măsură prevăzută dealtfel şi în Planul Urbanistic General al comunei. În paralel, am pus accent pe dezvoltarea investiţiilor, în baza unor programe de dezvoltare economico-socială, concepute pe o perioadă de cinci ani. Încă de la început am avut trei mari obiective. Primul a fost organizarea infrastructurii. Avem 42 km de drum pe care l-am asfaltat sau pietruit, realizarea infrastructurii stradale fiind limitată de fondurile repartizate de la centru şi de la judeţ

Al doilea obiectiv propus a fost alimentarea cu apă potabilă a celor patru sate componente, pe care am reuşit să o realizăm cu fonduri provenite sută la sută din bugetul Consiliului Local, ajutând cetăţenii comenei să îşi ducă apa în curte sau în casă.

În ceea ce priveşte al treilea obiectiv, canalizarea apei menajere, am reuşit să realizăm o reţea de 11 km în localitatea Puşcaşi şi există un plan de perspectivă  pentru racordarea celorlalte trei sate, cu sisteme de racordare pentru fiecare locuinţă,  prin realizarea de staţii de epurare mai micuţe, în scopul reducerii poluării şi a evitării înfiltrării apelor poluate în apele pluviale.  Avem în derulare o investiţie de 1,5 milioane de lei, finalizarea lucrărilor la sistemul de canalizarea din localitatea Puşcaşi, la care vor fi racordate 282 de gospodãrii.

O altă investiţie vizează continuarea lucrărilor la Şcoala cu clasele I-VIII din localitate şi la două laboratoare pentru studii, o şcoală începută încă din 2008, şi care, am constatat cu regret, nu este nici acum prevăzută în programul de investiţii al Guvernului.

Nu am neglijat nici celelalte necesităţi ale comunei: dezvoltarea serviciilor medicale şi a calităţii acestora. Avem un medic de familie în comună şi am realizat , în cadrul dispensarului, un punct farmaceutic. Totodată continuăm înscrierile unor cetăţeni pe lista medicului de familie, astfel încât toţi localnicii să poată beneficia de servicii medicale de calitate atunci când se impune.

Deşi avem la această dată încasări de pestte 67% din taxele şi impozitele acestui an, bugetul nostru acoperă doar 6% din cheltuielile pe care le avem,  fapt pentru care încercăm, pe cât putem, să păstrăm un echilibru în ceea ce facem, astfel încât să nu neglijăm niciunul din segmentele administrative ale comunei, fie că vorbim de investiţii, de segmentul  medical, educativ, social, cultural, sportiv.

În virtutea acestui principiu am considerat că astăzi, în zi de sărbătoare, se cuvinte ca toată suflarea satului să se bucure!”, ne-a spus Nicolae Ignat, primarul comunei Puşcaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.