Proiect World Vision, la Vaslui – „Nici o mamă nu trebuie să moară dând viaţă!”

Rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare faţă de media UE, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia şi Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia şi Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore, ceea ce indică atât lipsa educaţiei pentru sănătate, cât şi accesarea redusă a serviciilor de planning familial. Judeţulo Vaslui este, la nivel naţional, unul din judeţele cu cele mai mari procente de mortalitate infantilă şi avorturi la minore. Acesta este motivul pentru care, la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa mai multor medici de familie din judeţ, Fundaţia World Vision România şi  Centrul Naţional de Studii pentru Medicină Familiei( CNSMF) , în cadrul proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”,  au lansat la Vaslui o serie de cursuri de e-learning dezvoltate pe platforma EDU-CNSMF.  

Cele trei cursuri sunt acreditate de Colegiul Medicilor cu puncte EMC şi vizează aspecte actuale şi bune practici în îngrijirea gravidei de către medicii de familie,  Cursurile, care au ca temă diagnosticul de sarcină şi monitorizarea gravidelor cu risc scăzut, în cabinetul de medicină familiei, educaţia gravidei cu risc scăzut, în cabinetul de medicină familiei şi sarcina  cu risc crescut în practică medicului de familie, iar un al patrulea curs este destinat instruirii la distanţă a asistenţilor medicali.

“ Dezvoltarea acestor cursuri interactive,  la distanţă, pe platform de e-learning a CNSMF, în colaborare cu echipa proiectului Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame, este deosebit de importantă pentru că sprijină dezvoltarea profesioniştilor din asistenţă primară într-o direcţie problematica pentru România-sănătatea gravidei” a precizat dr Cristina Isar, reprezentantul CNSMF.

În cadrul evenimentului,  World Vision România a lansat aplicaţiile de telefonie mobilă pentru asistenţă gravidei şi aplicaţia pentru calendarul menstrual.  Aplicaţiile de telefonie mobilă clasică sunt soluţii simple, eficiente de tip sms alert care informează femeile vulnerabile în privinţa calendarului de accesare a serviciilor medicale, gratuit, în perioada sarcinii. A două aplicaţie, „Calendarul ovulatiei„  este, la rândul ei,  o metodă necesară, simplă şi utilă de identificare a perioadelor fertile la femei,  în scopul prevenirii  sarcinilor nedorite şi avorturilor

„Sloganul nostru este „Nici o mamă nu trebuie să mai moară dând viaţă!”. O femeie cu şapte copii a murit.. Avea 36 de ani, era săracă, de la ţară, dintr-o comună din vestul ţării.. Şase copilaşi au privit-o plecând la spital să aducă pe lume o viaţă…I-au făcut cu mâna, cu inocenţa şi bucuria copilăriei. Şapte perechi de ochisori sfâşiaţi de dor şi tristeţe, cu inimioarele strânse, aşteaptă şi acum să vină cea care le ştergea lacrimile şi le alungă durerile.. Care îi mângâia pe căpşoare şi le dădea să mănânce, căreia îi spuneau „mama” . Femeia avea diabet, la spital  nu i s-a făcut cezariană deşi avea un făt macrosom de aproape 5 kilograme, iar după chinuri inexprimabile, a făcut o hemoragie masivă şi a murit. Şapte copii îşi aşteaptă şi acum mama să se întoarcă de la spital. Nu a fost nimeni găsit vinovat. Iar asta s-a întămplat în ţara în care cezarienele se fac în exces, la cerere sau din comoditate, în ţara în care avortul este principalul mijloc de contracepţie. Îmi doresc că femeile din România să beneficieze de respectul şi serviciile medicale la care sunt îndreptăţite legal, fără a fi nevoite să şi le cerşească, plătească sau să fie umilite dacă aparţin unor categorii defavorizate. Dacă există protocoale medicale să fie aplicate indiferent de condiţia femeii şi de lipsa ei de posibilităţi financiare. Pentru că o mama, o femeie săracă, nu este o categorie subumană, nu este apriori condamnată la tratamente insuficiente, eliptice sau lipsite de demnitate, nici măcar pentru medicii care se consideră omnipotenţi şi omniscienţi prin unele spitale, decizând dacă vor catadicsi sau nu să aplice o anumită procedura şi tergiversând naşterea sau actul medical în funcţie de suma primită. Nu toţi medicii sunt aşa, categoric, dar ar trebui să ia atitudine dacă oricare din colegii lor procedează inadmisibil. Mai ales când este vorba de două vieţi fragile.

Şi o singură mamă dacă moare, este mult prea mult..Şi un singur făt  nediagnosticat sau netratat la timp poate deveni un om tarat pe viaţă. Din păcate, în România mor cele mai multe mame şi copii pe durata sarcinii, la naştere sau în perioada imediat următoare, din Europa! Ca în ţări din Africa sau asiatice subdezvoltate. Şi nu cred că doar politicienii şi politicile publice sunt de vină aici. Puţină umanitate, solidaritate şi compasiune, profesionalismul necondiţionat de şpăgi ar rezolva multe din aceste cazuri”, a spus a afirmat dr. Cornelia Paraschiv Scărlatescu, managerul proiectului.

Proiectul implementat în România de World Vision se  derulează  pe o perioada de trei ani  în judeţele  Vâlcea, Dolj şi Vaslui şi se adresează unui număr de 15.000 de femei cu vârstă între 15 şi 40 de ani, din 30 de comunităţi rurale. Intervenţiile din cele 30 de comunităţi – selectate pe baza ratei sărăciei şi a ratei mortalităţii materne – vor contribui la îmbunătăţirea competenţelelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre şi post natale.

„Nici o mamă nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care dezvoltă un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite şi prin susţinerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale şi maternale. Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” are o valoare de 500 000 de dolari şi a fost câştigat  de World Vision pentru România, ca parte a unui grant global MSD for Mothers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.