Pe 9 mai, fostul premier Adrian Năstase participă la manifestările organizate de Muzeul Județean Vaslui

Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui, împreună cu Consiliul Județean Vaslui, organizează joi, 9 mai 2019, în Sala „Arta” , începând cu orele 10:00 vernisajul Expoziției „Spre o Românie Întregită – mărturii cartografice”, realizată în colaborare cu Muzeului Național al Hărților şi Cărții Vechi, după care se va desfășura Conferința „Tratatele de Pace (1919-1920)”, evenimente înscrise în programul „Centenarul Marii Uniri – 2019”, derulat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Totodată, în cadrul programului va avea loc și un microrecital de pian, susținut de elevi din Vaslui, coordonați de doamna profesor Galina Parfeni. De notat, prezența fostului premier Adrian Năstase pe lista oamenilor de știință care vor susține alocuțiuni în cadrul simpozionului. 
”Prin derularea acestor acțiuni vrem să readucem în prim-plan eforturile îndelungate depuse de întreaga națiune română, în urma cărora în anul 1918 s-a realizat visul de veacuri, cel de constituire a statului național unitar român. Recunoașterea internațională a Marii Uniri a avut loc la Conferința de Pace de la Paris din anii 1919-1920. Deși la Conferință Marile Puteri au avut rolul decisiv, s-a impus principiul naționalității, al voinței popoarelor de a-și decide singure viitorul, în conformitate cu hotărârile adoptate în anul 1918. Revendicările României au fost susținute prin argumente istorice, etnice, etnografice, lingvistice şi culturale.
O consecință a Conferinței de Pace de la Paris a fost redesenarea hărții Europei. Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui dorește să ilustreze acest fapt prin intermediul hărților, martori grăitori ai evoluției acestor evenimente. Prin colaborarea cu Muzeului Național al Hărților şi Cărții Vechi vă prezentăm Expoziția „Spre o Românie Întregită – mărturii cartografice” ce va putea fi vizitată până la data de 23 iunie 2019.
În cadrul Conferinței „Tratatele de Pace (1919-1920)”, vor fi prezenți invitați de un înalt nivel științific”, a precizat organizatorul evenimentului prof. dr. Ramona Maria MOCANU, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.
În cadrul Conferinței „Tratatele de Pace (1919-1920)” vor fi prezenți la Vaslui și vor susține în fața publicului interesat următoarele teme:
    – Dr. Alin Spânu, Facultatea de Istorie, Universitatea București, Secția Informații din Marele Cartier General arată „îndreptățirea și necesitatea Unirii Transilvaniei cu România” (1918)
     – Dr. Liviu Țăranu, consilier superior C.N.S.A.S., De la statutul de învingător la cel de învins – România și Conferințele de Pace de la Paris (1920 și 1947)”
      – Prof. univ. dr. Adrian Năstase, va vorbi despre  Titulescu și sistemul tratatelor de pace de la Paris”