Campanie a Spitalului Murgeni: ”Donează un dovleac!”

Spitalul de Psihiatrie Murgeni organizează,pentru al treilea an consecutiv,  o acţiune care reuneşte Sărbătoarea Recoltei, Sărbătoarea Toamnei şi celebrul Halloween, motiv pentru care manifestarea se intitulează „Balul Bostanilor”. Dar, pentru că petrecerea nu ar fi reuşită în absenţa „temei”, angajaţii spitalului au găsit o metodă originală de a face rost de bostanii necesari: o acţiune caritabilă, în cadrul căreia, cum o spun chiar ei, „nu cerem bani, nu cerem haine, ne mulţumim cu un dovleac!”.

Evenimentul pregătit de angajaţii Spitalului de Psihiatrie Murgeni este programat pentru dată de 29 octombrie şi se va desfăsură în sala Clubului spitalului. Participanţilor li sau pregătit măşti. Cei care vor dori, vor purta costumaţii originale, de bal mascat. Ornamentele cu bostani şi plăcîntă cu bostan vor fi „invitaţii speciali” ai petrecerii. Ideea aparține asistentului social Sergiu Stratulat, în momentul în care  un prieten s-a oferit să să doneze spitalului nişte bostani. ”Normal că, pentru a o transpune în realitate, aveam nevoie de cât mult mai mulţi bostani, astfel încât m-am gândit la această formulă: de a crea o acţiune caritabilă prin care îi rugăm pe cei care au bostani să ne doneze şi nouă. Nu contează culoarea, mărimea sau formă; important este să fie bostan. Vom pregăţi cu ajutorul lor un decor adecvat şi, dacă vom avea destui, poate vom organiza şi un concurs de sculptură în bostan”, ne-a spus Sergiu Stratulat.

Potrivit acestuia, acțiunea a fost concepută că o modalitate de petrecere a timpului într-un mod relaxant, prin încurajarea comunicării şi interacţiunii interumane. „Balul bostanilor”are  scopul de a deschide fereastra pacientului psihiatric spre lumea din jur, făță de care s-a izolat şi pe care o percepe, uneori, pe bună dreptate, ca respingătoare şi acuzatoare. Multiplul obiectiv al evenimentului are în vedere aspecte fireşti ale vieţii cotidiene, dar inaccesibile pacienţilor cu afecţiuni psihice cronice asemeni celor internaţi în Spitalul din Murgeni. Reîntoarcerea spre copilărie, spre perioada jocului, când mecanismul principal de învățare era activitatea ludică, este unul din dezideratele acestui moment. Prin joc se produce o detensionare a persoanei iar implicarea în activităţi recreative mută accentul de pe nevoie pe plăcere. Întrucât boala preponderent întâlnită în Spitalul de Psihiatrie Murgeni este schizofrenia, cunoscută că „boală izolării sau retragerii”, manifestarea programată pentru 29 octombrie are în vedere integrarea pacienţilor cel puţin în grupul uman apropiat, relaţionarea pacienți-personal şi pacient-pacient.

Dovleacul de la care a pornit şi campania de organizare a „Balului bostanilor”, poate fi privit că un simbol al actului de donaţie pentru cel care doreşte să fie solidar cu semenii.

Daniel, un pacient mai creativ al spitalului, a compus, pentru încurajarea donaţiilor, un catren pe care vă recomandăm să-l concretizăm: „Înconjuraţi de dovleci,/ Hai cu noi, ca să petreci!/ Pentru tine-i doar un fleac:/ Donează-ne un dovleac!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.