Mii de locuințe fără curent electric, din cauza vântului

Reţelele de distribuţie a energiei din Moldova au fost afectate în ultimele 24 de ore de numeroase avarii, provocate de rafalele puternice de vânt din această perioadă, informează Delgaz Grid.

Vântul puternic continuă să provoace numeroase avarii în reţelele de distribuţie din Moldova, în special la liniile electrice aeriene (de înaltă, medie şi joasă tensiune) ce asigură alimentarea cu energie în zonele rurale, avertizează sursa.

Echipele de intervenţie ale companiei şi ale contractorilor acţionează, începând de duminică, pentru restabilirea distribuţiei energiei în zonele afectate de avarii. Electricienii au înlocuit stâlpi de medie tensiune, elemente de izolaţie şi susţinere şi au reîntregit conductoarele rupte de vântul puternic, relatează Delgaz Grid. Cele mai afectate judeţe sunt Bacău, Neamţ şi Suceava.

Şase localităţi din judeţul Bacău, 3 din Neamţ, 8 din Suceava şi 3 din Vaslui erau lipsite de energie electrică luni dimineaţă la ora 10.00

În unele zone conductoarele sunt rupte şi există riscul să ajungă pe suprafaţa solului, astfel că persoanele care le ating sunt în pericol de electrocutare, avertizează Delgaz Grid. De asemenea, apropierea de stâlpii avariaţi, aflaţi într-un echilibru precar, poate genera accidente grave la posibila cădere a acestora.

Echipe ale companiei de energie şi ale firmelor contractoare lucrează în continuare pentru remedierea avariilor şi reluarea alimentării cu energie electrică în cel mai scurt timp posibil, însă condiţiile meteo creează în continuare dificultăţi, luni dimineaţă fiind în vigoare un cod portocaliu de vânt ce poate ajunge local la 100 km/h în judeţele Botoşani şi Iaşi, completează sursa.