Lista candidaţilor la primăriile Vaslui, Bârlad şi Huşi. Ce nu au voie să facă în campania electorală

Campania electorală pentru alegerile locale a început vineri, la ora 0.00, şi se va încheia pe 4 iunie, la ora 7.00. Vă prezentăm lista candidaţilor pentru primăriile Vaslui, Bârlad şi Huşi, dar şi cateva precizari privind modul  în care partidele trebuie să desfăsoare  campania electorală

În urma validării candidaturilor depuse, vasluienii vor găsi pe buletinele de vot următarii candidaţi:

-pentru Primăria Vaslui:

 1. 1.Vasile Pavăl – PSD
 2. Marius Marian Arcăleanu – PNL
 3. Christian Pavelescu – ALDE
 4. Alecsandru Volocaru – PND
 5. Ioan Aionoae – FDIN
 6. Marius Acasandrei – PMP
 7. Ovidiu Mihăiţă Băetu – UNPR
 8. Gicu Cristinel Pascal – PRU
 9. Marius Adrian Stancu – PSR

-pentru Primăria  Bârlad:

 1. Adrian Solomon – PSD
 2. Dumitru Boroş -PNL
 3. Vasile Ivan – ALDE
 4. Ioan Sava – PND
 5. Tiberius Nechita – PRU
 6. Ionel Spiridon – PMP
 7. Constantin Pâslaru –UNPR
 8. Daniel Buzamăt -PSRO
 9. Dionisie Lefter – independent
 10. Mircea Leonte – independent

– pentru Primăria Huşi:

 1. Ioan Ciupilan – din partea PSD,
 2. Nelu Tătaru – PNL,
 3. Mihăiţă Paraschiv – ALDE
 4. Ioan Stavarache – PSRO.

Legea referitoare la campania electorală interzice competitorilor politici să utilizeze în campania electorală care debutează vineri bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.
În campanie sunt permise afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj, materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.
Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

Se permit întâlnirile cu alegătorii în şcoli

În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, care pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematograf .Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.
“În campania electorală se interzice folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă. În sensul prezentei legi, prin discurs care instigă la ură şi la discuriminare se înţelege atât discursul, cât şi mesajele de propagandă electorală exprimate în forma scrisă sau prin viu grai care incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, antisemitismul, alte forme de ură bazate pe intoleranţă sau orice altă formă de discriminare”, se arată în lege.

Campanie fără pixuri sau fulare

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, însă nu intră în această categorie bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice. În campania electorală, competitorilor electorali le este interzisă achiziţionarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a şepcilor, a căciulilor, a fularelor, a sacoşelor, a pungilor, a umbrelelor, a găleţilor, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse asemănătoare.

Amenzi pentru distrugerea mijloacelor de propagandă electorală

Legea stabileşte că sunt contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală, precum şi afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise.Pentru campania electorală partidele politice, alianţele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi trebuie să aibă mandatari ai candidaţilor sau reprezentanţilor acestora, care trebuie să fie experţi contabili sau contabili autorizaţi ori trebuie încheiate contracte pentru asistenţă de specialitate. Mandatarii financiari trebuie să se înscrie până vineri la Autoritatea Eletorală Permanentă, potrivit unui ghid de finanţare a campaniilor pentru alegerile locale.

Un singur tur de scrutin

Alegerile locale se desfăşoară într-un singur tur după ce judecătorii Curţii Constituţionale au respins, miercuri, sesizarea privind unele prevederi din Legea alegerilor locale, printre care şi cele care arată că este ales candidatul ce a întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. (Mihaela Zărnescu)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.