România de azi: ”Mai am o singură lumânare, pe care o aprind doar când imi fac insulina!” (foto)

”Mai am o singură lumânare, pe care o aprind doar când imi fac insulina!” Este afirmația unei femei de 70 ani, care locuiește cu doi nepoți: o fetiță de 5 ani, Ana -Maria și Ghiță, un băiețel în clasa a VIII-a, luat în plasament. Nu au energie electrică, nu au lemne de foc, nu au alimente.

În aceeași casă, într-o altă cameră, cu intrare separată, locuiește fiica bătrânei. Este mama fetiței care stă mai mult cu bunica, dar mai are un copil, ”de o vârstă cu Ghiță, în clasa a VIII-a”. Băieții se duc la școală, dar ”nu am avut bani să îi cumpărăm haine și de încălțat și fetei, să o trimitem la grădiniță”

Undeva, la marginea satului Pușcași, parcă ruptă de lume, pe vârful unui deal, o căsuță singuratecă  ascunde de lume sărăcia și tristețea unei familii întregi. Am aflat povestea ei de la Alexandra Pricob, asistent social în comună:

”Bătrâna are  70 de ani și locuiește de 14 ani în satul Pușcași,  venind dintr-o comună alaturată, Poienești. Locuința și-a construit-o pe un teren cumpărat în extravilanul satului, dar nu are acte nici pe pâmînt, nici pe casă. Casa, din paiantă,   are trei camere, cu intrări separate.  Într-o cameră locuiește bătrâna cu nepotul care este în plasament, Ghiță, în vârstă de 15 ani, și cu o nepoată , Ana Maria, în vârstă de 5 ani. Într-o cămăruță mică locuieste fiica acesteia,  Mihaela, de 31 ani, împreună cu un copil, Raul, în vârstă de 15 ani, și concubinul acesteia. În cea de-a treia cameră, și ea foarte mică, trăiesc doi nepoți și concubina unuia dintre ei. Aceștia nu au nici un venit, nu sunt in relatii bune cu bunica lor și nu vorbesc de foarte mult timp, chiar dacă locuiesc in aceeași casă.

Casa nu este racordată la rețeaua electrică, bătrâna are doar un venit de 600 lei, iar nevoile lor sunt foarte mari: nu au lemne, nu au alimente, iar cel mai trist a fost să aflu că fetița nu merge la școală pentru că nu au putut să îi cumpere hăinuțe și încălțăminte de iarnă…”

Apelul făcut printre prietene a dat roade și am ajuns  la Pușcași împreună cu două fete inimoase:  Ionela și Mariana Loghin, care au cumpărat alimente de bază pentru bătrână și nepoții ei. O mână de ajutor a fost oferită și de Asociația Empatic, care a contribuit cu hăinuțe și jucării pentru fetița de 5 ani.

În camera sărăcăcioasă, fetița stă pe pat, cu niște cărți de joc pentru copii în mână.m admiră imaginile, pentru că alte jucării nu are. Și e ușor de înțeles, când vezi cât de puține lucruri sunt în cameră: un dulap, o măsuță, un pat și o sobă.   Rece, deși afară sunt temperaturi cu câteva grade sub zero. ”

”Nu avem lemne. Mai sunt doar câteva și punem pe foc atât cât să nu înghețăm”, ne mai spune bătrâna. Mâncare face fata ei, în camera de alături, cam cu ce are sau cu ce uscături reușește să adune de pe dealurile acoperite cu un strat subțire de zăpadă.

E frig și e trist în camera goală, iar imaginea celor două, fetiță și bunică, cu haine nenumărate peste ele, este dezolantă. Lumină nu au avut niciodată de când s-au mutat în locuință. ”Vara e bine, dar acum nici lumânări nu mai am. Mi-a dat fata o lumânare, dar o aprind doar când îmi fac injecțiile cu insulină, că nu le pot face pe întuneric!”, ne spune bătrâna.

Cei doi băieți sunt la școală, iar când întreb cum și-au făcut lecțiile online, bâtrîna lasă capul în pământ, fără un răspuns.

Darurile oferite le-au adus, pentru o clipă, un moment de bucurie, dar… noi am plecat, cei de acolo au rămas cu problemele lor. Și cu speranța că vom găsi oameni care pot și vor să îi ajute să le fie mai bine, să trăiască în condiții decente . ( Text/foto: Mihaela Zărnescu)  Notă: Cazul a fost preluat de echipa Ziarului de Vaslui și de Asociația Empatic. Detalii pe https://www.facebook.com/groups/2660194797555376 sau la telefon 0728 810 648