Legislația rutieră, călcată în picioare de șoferii vasluieni
La data de 28 martie, ora 12:20, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Vaslui au depistat în trafic un autoturism cu numere de înmatriculare eliberate de statul american Arkansas, condus de către un bărbat în vârstă de 46 de ani, din localitatea Mogoșești, județul Iași. Odată cu verificările efectuate de polițiști, s-a constatat că bărbatul sus-menționat nu deține permis internațional de conducere care să-i confere dreptul de a conduce autovehicule în România, acesta prezentând doar un permis de conducere eliberat de statul american sus-menționat. Totodată, s-a constatat că vehiculul este radiat din circulație, nu are încheiată o poliță de asigurare obligatorie auto și nu are valabilă inspecția tehnică periodică.
În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat fapte prevăzute și pedepsite de articolul 335, alineat 2, respectiv articolul 334, alineat 1, ambele din Codul Penal.
Reamintim persoanelor aflate în situații similare cadrul legislativ aplicabil!
Cadrul legal privind circulația autovehiculelor în traficul internațional este reglementat la Secțiunea a 6-a din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația de drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, în conformitate cu prevederile art. 83, alin. (1) – (2) din actul normativ mai sus indicat :
(1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 20 şi art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art. 82 alin. (2) – (încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificata de România prin Decretul nr. 318/1980);
b) statelor membre ale Uniunii Europene;
c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciproca a permiselor de conducere auto.
(2) Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciproca a permiselor de conducere auto trebuie să posede şi permis de conducere internaţional.
Sancțiunea penală în cazul nerespectării condițiilor legale anterior menționate este prevăzută de art. 335 din Codul penal :
“ Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
În context, precizăm că lista actualizată a statelor membre ale Convenției asupra circulației rutiere deschisă spre semnare la Viena, în anul 1968, poate fi accesată la adresa web:
https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsIII.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XI-B-19&chapter=11&Temp=mtdsg3&clang=_en
**
În data de 30 martie a.c., la ora 15:35, polițiștii rutieri aflați în serviciu pe linia controlului și supravegherii traficului rutier pe drumul european DE581 la kilometru 85+600 metri, au oprit și testat alcoolscopic un bărbat de 42 de ani, din comuna Banca, județul Vaslui care conducea un autoturism înmatriculat în județul Vaslui. În urma testării cu aparatul alcooltest, a reieșit o valoare de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind ulterior condus la spital, în vederea recoltării de probe biologice.
În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală, pentru săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 336, alineat 1 din Codul Penal.
***
În data de 31 martie, ora 15:20, polițiști din cadrul Poliției Orașului Murgeni, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe raza localității Floreni, orașul Murgeni, au depistat în trafic un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat în vârstă de 33 de ani, din comuna Băcani, județul Vaslui, care se deplasa cu viteza de 155 km/h, pe drumul național 24A.
Conducătorului auto i-a fost aplicată o sancțiune contravențională în cuantum de 1.305 lei și a fost luată măsura complementară a reținerii permisului de conducere, pentru o perioadă de 90 de zile.
*** *
La data de 31 martie, polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Deleni, județul Vaslui, au depistat în trafic un autoturism al cărui conducător auto a încercat să evite patrula de agenți de poliție, virând pe un drum lateral. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că bărbatul în vârstă de 28 de ani din Deleni, județul Vaslui, emana halenă alcoolică, rezultatul testării indicând o valoare de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 336, alineat 1 din Codul Penal.
*** **
La data de 1 aprilie, Poliția Municipiului Bârlad a fost sesizată prin apel 112 cu privire la un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a unei persoane. În urma cercetărilor efectuate s-a constatat faptul că un biciclist în vârstă de 59 de ani, din Bârlad, nu a acordat prioritate de trecere unui microbuz condus regulamentar, de un bărbat în vârstă de 46 de ani din Grivița, intrând în coliziune cu acesta. Ambii bărbați au fost testați cu aparatul alcooltest, în cazul conducătorului auto rezultatul a fost negativ iar în ceea ce privește biciclistul a rezultat o valoare de 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de “vătămare corporală din culpă”, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 196 din Codul Penal.