Lacrimi și emoții, la prima ediție a Festivalului de folk ”Ion Chiriac”, de la Ghermănești

Duminică, 5 iunie, la Ghermănești, comuna Drânceni, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Folk „Ion Chiriac”. Inițiat de cantautorul Romică Brunchi, directorul Căminului Cultural ”Podul Înalt”, Muntenii de Jos, evenimentul a prins repede contur cu sprijinul Primăriei comunei Drânceni, Consiliul Judeţean Vaslui si Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui. O dorință comună, de a-l omagia pe solistul Ion Chiriac, care s-a născut în satul Ghermănești, acolo unde, împreună cu fratele său, Gelu Chiriac, și-a început activitatea, sub îndrumarea profesorilor Toader Lemnaru și Anton Gheorghe Irimia.

Autorităţile publice locale, Mihai Murărașu-primarul Comunei Drânceni şi reprezentantul Căminului Cultural, Dogariu Tiberiu, alături de întreaga lor echipă de lucru, precum şi autorităţile publice judeţene:  Ciprian Trifan vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Judeţene ”Nicolae Milescu Spătarul”, reprezentanţi ai Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui, cu toţii au fost prezenţi lângă un public numeros, spectacolul organizat fiind onorat nu doar de către locuitorii comunei Drânceni, ci şi de iubitori ai muzicii folk din întreg judetul Vaslui.

”L-am cunoscut pe Ion Chiriac ca pe un om cu suflet mare si se cade ca, la debut de Festival, sa tinem un moment de reculegere pentru cel care a facut ceva in acest judet. Festivalul ”Ion Chiriac” ar trebui sa ne fie o pilda despre cum sa ne valorificam oamenii in timpul vietii lor, nu dupa ce trec in eternitate. Sper ca acest Festival sa dainuiasca in timp si sa fie o pista de lansare pentru alte talente, ca si Ion Chiriac”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Festivalul a fost deschis de către folkiştii vasluieni Romică Brunchi şi Cristi Hîncu, doi artişti neînchipuit de frumoşi, care prin recitalul lor ne-au tarnsmis un mesaj sincer, al poeziei cântate cu putere de rugă, menite să ne redea speranţa că, în acest colţ de Românie, ca peste tot în ţară, se apropie vremea când, după cortina acordurilor de chitară, lucrurile vor arăta aşa cum merită pe deplin acest gen muzical.

Recitalul lor, atât de apreciat de către public, s-a simţit intens, cu prelingeri line, armonioase. Ioana și Gelu Chiriac s-au întorc acasă de dorul celui care le-a fost tată şi frate – Ion Chiriac – dar și de dragul tuturor vasluienilor. Au cântat împreună, transmiţând o emoţie profundă, bucurie şi tristeţe amestecându-se printre aceleaşi lacrimi. Mesajul lor a fost simplu: firul poveștii lui Ion Chiriac va fi dus mai departe de către Ioana Andreea Siia, fiica sa care îi moștenește talentul și iubește la fel de mult scena, și Gelu Chiriac, cel care va purta cu grijă faima Fraților Chiriac prin lume. Timpul va reconfirma adevărata dimensiune a valorii acestui fenomen, atât în planul culturii vasluiene, cât și naționale.

”Am considerat că avem o datorie față de omul care a iubit, a cântat și a rămas în aceste locuri, alături de oamenii lângă care s-a format și a evoluat, formând, la rândul său, generații de copii, în spiritul respectului și dragostei pentru muzica folk.  Vrem ca și tinerii din comuna lui natală să nu îl uite și să îi urmeze exemplul, să reînviem mișcarea culturală muzicală, apărută și dezvoltată în anii ’80 în comuna Drânceni”, au afirmat reprezentanții comunei Drânceni.

La această primă ediție a Festivalului au urcat pe scenă Emeric Imre, Andrei Păunescu, Sorin Poclitaru, Ștefania Iacob, Romică Brunchi, Cristi Hâncu, fiica artistului, Ioana și fratele său, Gelu Chiriac!

“Felicitări pentru cea mai frumoasă iniţiativă de a păstra vie memoria tatălui meu, Ion Chiriac! A fost o ediţie extraordinar de reuşită, plină de emoţie, dar şi de mare bucurie. Sufletul meu cântă, simt cum tatăl meu cântă şi el, printre îngeri. Iubesc acest pământ şi oamenii de aici. Vă mulţumesc pentru un public minunat! Tată, acolo unde eşti, bucură-te şi Dumnezeu să fie cu tine şi cu noi toţi, să ne regăsim la cea de-a II-a ediţie!”, a spus Ioana Chiriac, fiica folkistului.

 “A fost superb! Bravo celor care au pus suflet pentru acest Festival, aici la Ghermăneşti, de unde au plecat doi ţărani, copii fiind, prin lume cu cântecele lor. Sătenii au fost mândri de noi pe parcursul actului artistic pe care l-am derulat prin toată ţara. Ionel a fost şi este frăţiorul meu, oriunde ar fi acum, iar într-o bună zi ne vom regăsi să facem melodii şi repetiţii, în  liniște.”, a afirmat și Gelu Chiriac.

Dacă Ioana Chiriac (Ioana Andreea Siia) a urcat pe scenă în partea de început a spectacolului, spre final scena a aparţinut lui Andrei Păunescu, fiul regretatului poet Adrian Păunescu. Ioana şi Andrei au împărţit, în cadrul aceluiaşi eveniment, aceleaşi emoţii pe care părinţii lor – Ion Chiriac si Adrian Păunescu – le-au trăit împreună timp de 10 ani, în mii de concerte susţinute pentru milioane de spectatori, transformând Cenaclul Flacăra într-o mişcare cu anvergură de fenomen.

Emeric Imre, cel „Nebun de alb”, a venit la Festival cu un dor nebun de public, a cântat la unison cu toţi cei prezenţi, pentru că, așa după cum personal a susținut, cei doi ani de pandemie i-au fost mai obositori decât starea lui de călător spre oameni, simțindu-se ca un condamnat fără proces.

În urmă nu cu mulţi ani Ion Chiriac spunea: “Muzica folk înseamnă POEZIE, iar acest gen de muzică mă face să trăiesc cu adevărat ceea ce simt. Şi nu există piesă de-a mea să nu aibă legătură cu o întâmplare din viaţă. Iubesc tot ceea ce este frumos şi să pun suflet în tot ceea ce fac.”

Festivalul de muzică folk ce i-a fost dedicat şi-a încheiat prima ediţie respectând întocmai voinţa şi gândurile regretatului Ion Chiriac. Următoarele ediţii promit să se întâmple la fel, spre cinstirea unui artist care va veghea să lumineze calea celor aidoma lui.