La Silver Mall a venit… primăvara (galerie foto)
Primăvara a venit, cu toată nebunia ei de culoare, miros şi veselie , la Silver Mall Vaslui, acolo unde, începând de ieri, obiceiurile populare româneşti specifice primăverii au prins viaţă în cadrul unei noi ediţii a „Târgului de primăvară”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vaslui. La ediţia Târgului de Primãvarã din acest an au fost prezenţi peste aproape 50 de meşteri populari din judeţul Vaslui, care vor au oferit vasluienilor mãrtisoare, bijuterii şi decoraţiuni pentru toate gusturile.
Gâze, fluturi şi animăluţe în miniatură, flori de toate formele şi culorile, picturi sau sculpturi realizate cu migală pe bucăţele minuscule din lemn, s-au transformat în mărţişoare care încântă ochii şi sufletul oricărui vizitator al Târgului de primăvară din acest an. Fiecare meşter popular are ceva de oferit, unic prin inventivitate şi modul de lucru, astfel încât fiecare stand are farmecul lui, iar alegerea celor mai potrivite mărţişoare pentru 1 martie, devine o sarcină extrem de dificilă.
Mărţişoarele din ceramică, realizate de voluntarii Centrului de Tineret Negreşti, coordonaţi de Petronel Stanciu, lucrãrile realizate de copiii şi adulţii din centrele de recuperare ale Direcţiei Generale de Asistentã Socialã şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Vaslui sau de la Centrul pentru persoane în vârstă “Sf. Nicolae” Vaslui, concureză cu succes cu standurile meşterilor populari. Mândri de creaţiile lor, i-am întâlnit şi pe copiii coordonaţi de prof. de arte plastice Irina Mihaela Ureche, sub îndrumarea căreia tinerii cu înclinaţii artistice au realizat mărţişoare, bijuterii, decoraţiuni, în culori vii, reflectând lumea minunată în care trăiesc, dar şi cu un mesaj ecologic clar, prin care demonstrează că orice obiect reciclabil poate fi transformat într-o operă de artă.
Opere de artă autentic tradiţionale se regăsesc şi la standul celor două doamne din Laza, Rodica Bulboacă şi Adriana Ailioaiei, care readuc în actualitatea ia romînească, ţesăturile şi catrinţele, împletiturile.
Alãturi de meşterii populari, Adriana Țibulcã, producãtor apicol, oferă nu numai miere şi produse specifice, dar şi foarte multe zâmbete, sfaturi şi chiar mici cadouri.
Unic prin eleganţă şi parfum, standul Asociaţiei Cultivatorilor de Lavandã din Vaslui oferă nu numai mărţişoare florale ci şi extrase din lavandă, frumos ambalate, demne de a fi oferite cadou şi celei mai preţioase sau pretenţioase persoane.
Tărgul continuă, în această seară , când atmosfera va fi animată de muzica populară românească, într-un spectacol oferit de Grupul folcloric „Mugurel“, de Ansamblul de dansuri „Hora Vasluiului“ şi de Zinaida Bolboceanu dar şi mâine, când copiii sunt invitaţi să interacţioneze cu magiciana Cristina Strecopitov şi cu ventrilocul Crina Zvoboda, “bunicuţa” concurentă de la „Românii au Talent”.